Jake veze

"Čvrsto prijateljstvo Srba i Makedonaca ne može da naruši ni politika"

Autor Sandra Krstanović Izvor Tanjug

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov poručio je da zahvaljujući čvrstim odnosima srpskog i makedonskog naroda, čak ni povremene političke greške ne uspevaju da naprave štetu prijateljstvu dva naroda.

Dimitrov je u Nišu, gde se sastao sa šefom srpske diplomatija Ivicom Dačićem, rekao da su Severna Makedonija i Srbija susedi koji dele zajedničku istoriju iz bivše Jugoslavije i naglasio da se nada da će obe zemlje uskoro deliti i zajedničku budućnost u okvirima Evropske unije.

"Što više radimo zajedno, a mislim da je nama kao šefovima diplomatija to i posao, čak i na pitanja o kojima nemamo iste stavove i imamo određene neslaganja, važno je da budemo bliski, da se susrećemo, komuniciramo i da ojačamo prijateljstvo”, kazao je Dimitrov.

Možda će vas zanimati

On je naglasio da Skoplje i Beograd imaju važne ekonomske odnose i mnoge drugi zajedničke interese.

Kada je reč o situaciji sa epidemijom Covid-19 u Severnoj Makedoniji, Dimitrov je kazao da je plan te zemlje bio da se otvore granice sredinom juna, ali da se nastavljaju intenzivni konsultacije, te da će u zavisnosti od epidemiološke situacije u toj zemlji i regionu biti doneta odluka.

"Mislim da je i u svetu i u Evropi i kod nas ovde u regionu pandemija pokazala koliko smo zajedno i koliko treba da pomažemo jedni drugima. Zahvalan sam Srbiji zbog bliske saradnje kriznih štabova dve zemlje tokom marta, aprila i maja. Imali smo dobru saradnju za hitne slučajeve humanitarnog karaktera”, rekao je Dimitrov.