EX YU

FEKALIJE SE IZLIVAJU U MORE, “ATOMSKA BOMBA” U HERCEG NOVOM: Otkriveno šta SMRDI na primorju, posebno u 2 mesta!

Autor Aleksandar Blagić

Građani i turisti Herceg Novog žale se svakodnevno na užasne mirise zbog kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Fekalije se u more i javne površine izlivaju svakodnevno.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Stanovnici i turisti Herceg Novog u Crnoj Gori već 11 godina imaju problema sa užasnim mirisima koji se osećaju najviše u naseljima Savina, Meljine, Nemila i na rivijeri. Reč je o kolektoru i postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

Građani ističu da je "javna tajna" da se fekalije izlivaju u more na svaka tri meseca. Odbornik liste "Novi pobjeđuje" Mirko Lučić ističe da je pitanje kolektora goruće pitanje grada i "atomska bomba koja će ih zadesiti ako pukne".

Problem je u tome što od tri pumpe, ne rade dve, a ta jedna koja radi je na 75 odsto svog kapaciteta. Detalje je izneo Milan Zarić, direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

"Društvo je pokrenulo hitnu nabavku repromaterijala, zarad popravke oštećenja na glavnoj pumpnoj stanici kolektora u Meljinama, koja je uzrok neprijatnih mirisa duž rivijere, posebno u Kumboru i Đenoviću, te nabavku novih pumpi", rekao je Zarić nedavno u izjavi za "Dan".

Građani Herceg Novog tvrde da od smrada ne mogu da normalno funkcionišu, niti da spavaju. I oni kažu da se fekalije izlivaju u more i na javne površine.

"U ponedeljak, 26. juna, na postrojenju će biti prisutni predstvnici mađarska kompanija Edukatorijum (Edukatorium), i predstaviti ponudu za završetak radova na postrojenju za preradu otpadnih voda. Ovo je problem koji traje punih šest godina i svesni smo da su građani na kraju nerava. Danonoćno radimo sve što je u našoj moći i molimo građane za strpljenje. Očekujem da će problemi neprijatnih mirisa biti rešeni najkasnije do 30. juna. Društvo je ušlo u proces nabavke delova za servis jedne od dve pumpe koje su izbačene iz stroja i nabavku potpuno nove pumpe, čime će se u celosti eliminisati problem. Ugradićemo odgovarajuće uređaje za filtriranje vazduha, kako bi se eliminisali negativni uticaji i neprijatni mirisi u blizini kolektora", objasnio je Zarić.

Kako funkcioniše kolektor?

Kolektor funkcioniše tako što radnici preduzeća Vodovod i kanalizacija lopatama, dva puta dnevno, čiste fekalije sa rešetaka pumpnih postrojenja "Forte mare" i "Savina". Iz Vodovoda konstatuju "da je kolektor bušan kao sito“, dok iz Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, obećavaju da će sanirati kritične tačke, te tužiti turskog izvođača radova, kompaniju "Ćeltikćoglu". Milan Zarić je objasnio, da su angažovali tim inženjera firme "Voding – 92", koji su uradili Akcioni plan za rekonstrukciju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama i sanaciju obalnog kolektora.

(MONDO/Nova S)