EX YU

"ISTRESU TE IZ GAĆA" - OVAKO SE PRELAZILA GRANICA PRE 40 GODINA! Na krovu najlon i sistem za vezivanje, a tek automobili

Autor Uroš Matejić

HRT nas vraća u vreme kada se na carini redovno pregledavao gotovo svaki automobil.

Izvor: Facebook/screenshot/HRT Radio Sljeme

Prelazak granice za mnoge je bio traumatično iskustvo, pogotovo se to misli na period Jugoslavije. Oni stariji će se prisetiti sa koliko se strepnje nekada prelazila granica koja je delila bivšu državu od tada toliko blještavog i sjajnog Zapada. Bilo da se radilo o građanima Jugoslavije, koji su dolazili sa jednodnevnog izleta po austrijskim radnjama ili tršćanske pijace, ili strancima, dolazak na granicu značio je lutriju.

HRT nas vraća u vreme kada se na carini redovno pregledavao gotovo svaki automobil, a temeljita provera često nije zaobišla ni strance. A ko je ko, najbolje otkriva vozni park. I dok su gastarbajteri i turisti redovno vozili velike nemačke automobile, lokalno stanovništvo je u tom pogledu imalo mnogo skromnije mogućnosti. Preovladale su zastave i modeli istočnoevropskih proizvođača.

Nedostatak prostora redovno se nadoknađivao tzv. gepektregerom, a ulogu krovne kutije menjao je najlon i sistem za vezivanja kojeg se ne bi postideli ni mornari. Uostalom, pogledajte kako je to izgledalo 1984. godine:

BONUS VIDEO:

(MONDO)