Susede na poznatoj mreži varaju i uzimaju im grdne pare: Prvo stigne poruka u kojoj dete traži pomoć

Na popularnoj mreži za dopisivanje i razgovore se odigrava prevara, koja ljude ostavlja bez para!

wisely/Shutterstock

Hrvatska policija je tamošnju javnost zamolila da povede računa kome odgovara na popularnoj aplikaciji, jer prevaranti haraju iza ekrana telefona. Naveli su primer žene s područja PU brodsko-posavske, koja je prevarena jer je uplatila novac prevarantu misleći da se radi o članu porodice.

"Nakon nedavne prevare na području Policijske uprave brodsko-posavske, dogodila se još jedna. Naime, dana 6. avgusta, 64-godišnjakinja je dobila više SMS poruka sa sadržajem: "Hej mama, ispao mi je telefon, ovo je moj broj. Možeš li mi poslati poruku na WhatsApp“, naravno da je pošiljalac poruke bila nepoznata osoba, koja je zatražila novac.

Oštećena je nastavila komunikaciju sa nepoznatom osobom uverena da se radi o njenom detetu i uplatila mu iznos oko 2.200,00 evra.

Nakon što su opet zatražili novac, prozrela je prevaru. Nakon što joj je stigla nova poruka da uplati još novca, razgovarala je detetom koji joj je rekao da mu nije potreban novac, a niti je slao poruke. 

"Budite oprezni i sumnjičavi"

"Upozoravamo građane da budu oprezni i sumnjičavi, te ako prime slične SMS poruke ne odgovaraju, niti uplaćuju novac, sve dok ne stupe u kontakt sa članom svoje porodice koji navodno traži novčanu pomoć".

Takođe, građane podsećaju da nikada ne dele svoje lične podatke, podatke o bankovnim računima, PIN-ove, lozinke za on-line bankarstvo i druge lične podatke koje bi prevaranti mogli zlouporabiti za počinjenje kažnjivih radnji", poručila je tamošnja policija.

BONUS VIDEO: PENZIONERI ŽRTVE PREVARA JER IH GAĐAJU TAMO GDE SU NAJOSETLJIVIJI! Psiholog: Manipulatori su edukovani za ubeđivanje

This browser does not support the video element.

PENZIONERI ŽRTVE PREVARA JER IH GAĐAJU TAMO GDE SU NAJOSETLJIVIJI! Psiholog: Manipulatori su edukovani za ubeđivanje  Kurir teleivizija

(Mondo/Index/Miloš Škrbić)