Satnica jeftine struje se menja zbog pomeranja sata: Velike izmene u BiH, evo kako je u Srbiji

Satnica jeftine struje se menja zbog pomeranja sata u BiH.

MONDO/Stefan Stojanović

Prelaskom na zimsko računanje vremena, 27. oktobra će doći do promene u primeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova (perioda tzv. jeftinije i skuplje električne energije) za kupce koje električnom energijom snabdeva JP Elektroprivreda BiH.

Za domaćinstva koja poseduju dvotarifna brojila, manji dnevni tarifni stavovi primenjivaće se radnim danima i subotom u periodima od 13 do 16 i od 22 do 7 sati, a nedeljom ceo dan.

Za ostale kategorije kupaca JP Elektroprivreda BiH (kupci koji električnu energiju preuzimaju na 110 kV naponu, kupci koji električnu energiju preuzimaju na 35 i 10 (20) kV naponu, ostala potrošnja na 0,4 kV naponu) utrošena električna energija obračunavaće se prema manjoj tarifi (MT) radnim danima.

Kako je u Srbiji?

Termini za jeftinu struju nisu isti u svim delovima zemlje. Srbija je podeljena u tri zone kada je reč o satnici kada se primenjuje jeftinija tarifa za struju, a to su Vojvodina, Beograd i centralna Srbija. Stanovnici Vojvodine mogu računati na jeftiniju struju od 23 sata uveče do 7 sati ujutru i to svih sedam dana u nedelji, bez obzira da li je radni dan ili vikend. U Beogradu, jeftinija tarifa važi od ponoći do 8 sati ujutru, dok u centralnoj Srbiji stanovnici mogu koristiti jeftiniju struju od 22 sata uveče do 6 sati ujutru.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!  kurir televizija

 (Buka/MONDO/J.D.)