• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STARE RAZVODNE KUTIJE ČESTO UZROK POŽARA: Evo kako ih možete zameniti, stanari plaćaju sve - otkriveno i koliko košta

Autor Jana Desovski

Ako u vašoj zgradi imate stare razvodne kutije ovo je detaljan postupak kako ih možete zameniti i tako sprečiti ozibljnu katastrofu.

 BROJILA Izvor: TV Prva/screenshot

Starih razvodnih kutija još uvek ima u više od 4.000 zgrada u Beogradu i baš one su često uzrok požara u višespratnicama. Evo kako stanari mogu da ih zamene i da li to može da uradi Gradsko stambeno preduzeće u njihovo ime i o čijem trošku.

Nove razvodne kutije su napravljene od metala, savremenije su i sadrže limitatore i sisteme koji preveniraju potencijalnu nezgodu i njihova cena zavisi od broja stanova u jednoj zgradi. Igor Ćurčić iz Gradskog stambenog preduzeća je objasnio detaljno proceduru:

"Na nekim razvodnim kutijama su satovi zamenjeni, ali neki su stari. Merno razvodni orman je drveni, što ne bi trebalo da bude. Novi su metalni i standardizovani, urađeni u skladu sa propisima i u skladu sa pravilima struke. Nekada su ti ormani pravljeni za potrošače koji nisu bili kao ovi današnji i nije bilo u kućama toliko ozbiljnih električnih uređaja i nije bilo takvog opterećenja, samim tim veća je mogućnost da dođe do požara. Najveća cena koju stanari mogu da plate je upravo to - požar", rekao je Ćurčić, pa dodao:

"Novi merno razvodni ormani imaju limitatore drugačije imaju mnogo sistema koji su prevencija potencijalnoj nezgodi. Kako sve to funkcioniše: Oni se obraćaju nama, preduzeću gradsko stambeno, mi tražimo uslove od EPS-a. Na osnovu tih uslova pravimo predračun i upućujemo im ponudu, dakle stanari su ti koji snose troškove jer je to njihova imovina. Ono što je dobro jeste otplata na do 60 mesečnih rata, stručni nadzor, garancija, otplata počinje po završetku posla, tako da ne radi se o posebno velikoj sumi. To sve zavisi od broja stanova, vrste brojila... Može koštati i više stotina hiljada dinara, ali tu se menja dosta toga i imate garantovanu bezbednost. Otprilike dođe do 1.000 dinara po stanu mesečno", rekao je Ćurčić.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:02
STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

 (MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prevaranti

Vise stotina hiljada za metalni ormaric? A koji je to metal? Zlato? Tona titanijuma?

special image