• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAVELIKO: Šta smo sve dogovorili s Kinezima

Izvor MONDO/Agencije

Srpska delegacija na Forumu u Kini potpisala je niz memoranduma i sporazuma sa kineskim partnerima. Huavej (Huawei) će pomoći u e-obrazovanju, s CRBC ćemo graditi puteve, a Begorad će dobiti i novi industrijski park i fabriku vode.

Sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama potpisali su danas u Kini ministar prosvete Mladen Šarčević i predstavnik kompanije Huawei, saopštila je Vlada Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, kazao je da je u eri digitalizacije ta saradnja mnogo znači za Srbiju.

Mali: Sjajne vesti iz Pekinga

Sporazumi o izgradnji novog industrijskog parka u Beogradu, kao i o završetku projekta izgradnje kanalizacije u prestonici i fabrike za prečišćavanje vode u Velikom selu potpisani su danas, interesovanje kompanija iz Kine za ulaganje u Srbiju i Beograd je veliko i to su sjajne vesti, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali. "Danas smo potpisali sporazum o izgradnji novog industrijskog parka u Beogradu, sa leve strane Dunava, pored Pupinovog mosta. To su stotine hektara zemlje koje ćemo da iskoristimo za desetine novih kompanija koje će doći iz Kine i iz celog sveta. To su hiljade novih radnih mesta i za Beograd, i mislim da je to sjajna vest, jer će to biti najveći industrijski park u ovom delu Evrope", rekao je Mali novinarima u Pekingu. Takođe, napominje gradonačelnik, sa kompanijom Poligrup postignut je dogovor i u narednih 30 dana biće potpisan sporazum o završetku projekta izgradnje kanalizacije u Beogradu i fabrike za prečišćavanje vode u Velikom selu, a to je, napominje Mali, projekat koji se čeka već 30 godina .

"Kompanija Huawei se pokazala kao relevantan partner Vladi Srbije i nadamo se nastavku naše uspešne saradnje", rekao je Vučić.

Kompanija Huawei ima 180.000 zaposlenih i godišnje ulaže 11 milijardi dolara u centar za razvoj. Razvoj elektronske uprave jedan je od glavnih prioriteta Vlade i Ministarstva za državnu upravu i loklnu samoupravu. Najvažniji deo je unapređenje i povezivanje registara i elektronske usluge za građane i privredu.

Huawei je Vladi Srbije predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju "G oblaka" (Government cloud), koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje. Kompanija će raditi i na razvoju sistema "Safe and smart city" u Srbiji. ;

Istovremeno, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ministar privrede Goran Knežević potpisali su sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) Memorandume o saradnji na projektima izgradnje puteva u Srbiji i Protokol o saradnji na razvoju Kinesko-srpskog industrijskog parka.

Memorandume s kineskom CRBC potpisala je potpredsednica Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za projekte izgradnje auto-puta preko Čačka do granice za Crnom Gorom i izgradnju Fruškogorskog koridora, ukupno vredne oko 2,5 milijardi evra.

Kada je reč o Koridoru 11, potpisan je memorandum za dve deonice, Preljina-Požega i Požega-Boljare, ukupne dužine od oko 140 km, čija će izgradnja početi naredne godine.

Prve procene govore da je vrednost tih radova oko 2,1 milijadu evra.

Drugi Memorandum o razumevanju i saradnji potpredsednica Mihajlović potpisala je za projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma (Fruškogorski koridor), vredan oko 400 miliona evra.

Vučić u Kini "poređao" biznismene

Reč je o izgradnji brze saobraćajnice, odnosno auto-puta sa po dve trake u dužini od 37 km.

Protokol o saradnji na razvoju Kinesko-srpskog industrijskog parka između Republike Srbije - grada Beograda i CRBC, potpisao je danas u Pekingu ministar privrede Srbije Goran Knežević, takođe u prisustvu premijera Vučića.

"Investiranje" u kredit: Gde idu kineske 3,2mlrd €

Delegacija Srbije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić učestvuje na međunarodnom forumu u Kini, "Pojas i put, međunarodna saradnja", koji je organizovan pod pokroviteljstvom kineskog predsednika Si Đinpinga.

----------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 43

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bo

Možda bi neko pametan nešto i dogovorio al kad vidim ovu plavušu i ekipu jasno mi je da sve što su dogovorili ide na štetu Srbije.

Milojko

Na levoj obali Dunava pored Pupinovog mosta je poljoprivredno zemljiste PKBa koje je veoma plodno.Ne mogu shvatiti da ce na zemlji koja nas hrani i mogla bi da jos mnoge buduce generacije hrani bude za nsvek unisteno.Juznije od Beograda je prostor mnogo pogodniji za ovu namenu.Bice velika steta unistiti tako plodnu zemlju kpje je sve mnje u nasoj lepoj Srbiji

BK

tipujem..ništa dobro po nas ! izjavljujem i to mrzim Kineze

special image