• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji bi svi da budu "svoje gazde", evo kako

Izvor Promo

Poslednja istraživanja pokazuju da su građani Srbije veoma naklonjeni ideji pokretanja sopstvenog biznisa. Evo odgovora kako da to i učine...

Čak 80 odsto građana želi da uplovi u preduzetničke vode i bude „svoj gazda”, dok više od 70 odsto hoće da „stvori nešto” ili „ostvari svoj san”. Preduzetništvu su najskloniji srednje obrazovani ispitanici, stari između 18 i 29 godina, i to više muškarci nego žene.

Međutim, iako ideja pokretanje sopstvenog biznisa zvuči primamljivo, istina je da poslovanje u ovom sektoru nosi brojne izazove.

Prvi sa kojojm preduzetnici i vlasnici malih firmi susreću jeste kapital – najpre početni, a kasnije i obrtni. Kako se većina preduzeća iz ovog sektora u finansiranju oslanja na banke, odabir prave ponude i finansijskog partnera često se navodi kao presudan momenat za uspeh.

Dobru od nepovoljne ponude najlakše je razlikovati po nekoliko ključnih parametara.

Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu Prvi savet budućim vlasnicima malog biznisa je da se odluče za banku koja odobrava prekoračenja po tekućem računu, i na njih ne naplaćuje ili naplaćuje minimalnu kamatu. Firme neretko povuku dodatna sredstva sa računa kada im kasni neka uplata i da ne mogu drugačije da namire tekuće obaveze.

Kamate i rokovi otplate za kreditiranje malih, srednjih preduzeća i preduzetnika - Pre konačnog odabira banke, trebalo bi proveriti kakve vrste kredita, kamate i rokove otplate nudi.

eBanking – Ova usluga omogućava pristup novčanim sredstvima uvek i sa bilo kog mesta. Često pravi razliku između pravovremenog i nepravovremenog reagovanja, a nosi i brojne uštede u provizijama.

Besplatno savetovanje Izuzetno važna stavka za vlasnike firmi, bez mnogo iskustva. Za njih je svaki savet dragocen, a posebno onaj koji mogu da dobiju besplatno od zvaničnog predstavnika finansijske institucije.

Naravno, uvek je dobro proveriti da li banka nudi i neke dodatne pogodnosti koje se odnose na dostavljanje izvode, platni promet, SMS obaveštenja sve one male detalje koji mogu znacajno da doprinesu ustedi i vremena i novca i pojednostavljenju svakodnevnog poslovanja.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemanja

Evo kako: poncijeva prevara.

Bobbie

Drzava daje 180 000 din za samozaposljavanje i to ti je to.Pusti te niz vodu godinu dana i trljaj si glavu kako znas i umes.Cifra kao cifra i suvise smesna za pocetnika u biznisu.Onda nemas nikakve poreske olaksice, nemas gde da uzmes neki dugorocni kredit da bi mogao da preguras par godina dok se ne probijes na trziste.Znaju oni sve iz ministarstva, nisu glupi ali ne smeju da podsticu domacu proizvodnju ili pak nece.Bez 10 000eur ne mozes da pocnes neki biznis a i to je malo.Jednostavno malo je trziste a za izvoz te unisti birokratija ili pak kvalitet nije na zadovoljavajucem nivou.Kina pomaze svoje preduzetnike, daje jeftine kredite, stvara normalne poslovne uslove ali ovde ti kazu to je to dobio si pare veslaj sam.Placaj porez ili ce ti presednuti sve.

Жарко

@Bobbie Како да дођем до тих 180.000дин? У бироу су ми рекли нема више ове године. Ја бих сада да кренем у самостални посао а не идуће године

special image