• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kreditni rizik Srbije niži nego što se tvrdi"

Izvor MONDO/Tanjug

Britanski finansijski magazin "Juromani" poboljšao je procenu rizika Srbije za više od dva poena na gotovo 44 poena od maksimalnih 100, što su, kako ocenjuje, najbolji rezultati od 2010. godine.


Napredujući za osam pozicija od trećeg kvartala 2014. godine, Srbija je sada na 76. mestu među 186 država na najnovijoj rang-listi zemalja prema riziku za ulaganja, i kreće se ka rejtingu koji je srazmeran oceni od "B-" do "BB+", navodi se u analizi "Juromanija" za drugi kvartal 2017. godine.

To znači da je rejting zemlje "zreo" za podizanje, jer Srbija trenutno ima rejting "BB-/Ba3" prema proceni sve tri rejting agencije.

Ni gore, ni dole: S&P nam zadržao kreditni rejting

Bonitetna agencija S&P je, kako navodi "Juromani", zadržala pozitivne izglede za unapredenje kreditnog rejtinga Srbije, dok su kod ostale dve agencije perspektive rejtinga "stabilne".

Londonski magazin je ukazao i na značajno poboljšanje ekonomije Srbije, pošto su svih pet pokazatelja ekonomskog rizika zabeležili napredak.

Rast bruto domaćeg proizvoda je ubrzao sa 0,8 odsto iz 2015. godine na 2,8 odsto u 2016. godini, dok Međunarodni monetarni fond predviđa da će ove godine ubrzati na 3,0 odsto, a u 2018. godini na 3,5 odsto.

Dobre vesti: Mudis povećao kreditni rejting Srbiji

MMF je nedavno saopštio da će budžetski deficit Srbije pasti na 1,1 odsto BDP-a u ovoj godini, najniži nivo od 2005. godine, a da javni dug pada brže od očekivanog.

Nezaposlenost pada, investiciona potrošnja raste, a broj "loših" kredita se smanjuje, navodi se u oceni londonskog časopisa.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

brane121

Ovo je bas losa vest za pojedine komentatore na ovom portalu....

petar

@brane121 Ne veruj u sve sto procitas, ovo su minorna unapredjenja i ne donose znacajno bolji rejting. Pored toga Moody ukazuje, dugorocno gledano, da stara populacija i emigracija ce zaustaviti razvoj. I tu se sva prica zavrsava.

Pera

Broj otišlih ljudi iz zemlje raste, broj umrlih penzosa raste, sve faktori do faktora.

special image