• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Antić: Svi uvoze struju, SRBIJA IZVOZI

Izvor MONDO/Beta

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je zahvaljujući značajnoj proizvodnji uglja Srbija ovog leta imala dovoljno struje da pokrije ukupnu potrošnju, ali da je imala i određene viškove za izvoz.

 Alekandar Antić struja izvoz Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Antić je za televiziju Pink rekao da je sušno leto povećalo probleme u regionu što je izazvalo deficit u hidrološkoj proizvodnji električne energije i dovelo do manjka u regionu i značajnog povećanja cene struje na berzi.

Prema njegovim rečima Srbija je bila dobro pripremljena za takve scenarije i iskoristila je činjenicu da ima masovnu proizvodnju uglja, pre svega u Kolubari.

EPS uvezao struju za 42 miliona evra

"Dobrom organizacijom i žestokim radom rudara u Kolubari i Kostolcu to su rekordne proizvodnje uglja za ovaj period godine. Srbija je imala dovoljno struje da pokrije ukupnu potršnju, ali imala je i određene viškove koje smo izvezli po ovim dobrim cenama", kazao je Antić.

On je naveo da je prošle godine avgustovska cena struje bila oko 30 evra a da je ove godine 60 evra.

"Srbija u julu i prvoj polovini avgusta izvezla struju od oko 160.000 megavat sati električne energije i tu struju prodala na berzi za nešto manje od desetak miliona evra", rekao je Antić.

On je rekao da u regionu svi uvoze struju, sem Srbije i BiH.

"Struja se najviše izvozi u Albaniju, Crnu Goru i Makedoniju", naveo je on.

Na pitanje da li će Srbija imati dovoljno uglja Antić je rekao da Srbija ima solidne depozite uglja i dobro organizovanu proizvodnju.

Komentari 36

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Norge

Struja u Srbiji je neznatno jeftinija nego u Norveskoj. Tu mislim kada se preracunaju sve one dodatne stavke, a ne samo cena kilovata. Pritom Norveska 97% struje proizvodi preko hidrocentrala. Meni nije jasno kako je moguće da u Norveskoj struja bude nešto skuplja u Srbiji, a plate su i do 10 puta vece nego u Srbiji? Ja platim zimi oko 4% svoje plate za struju sto bi u Srbiji na platu od 40 hiljada bilo 1600 dinara. Nadjite mi jednog čoveka koji ovoliko plati, a pritom ja se grejem na struju! Sve ovo sto su izvezli ima i da uvezu na zimu i da plate daleko više....

Xo

Ma ko ce s nama

jbt

al nam ide

special image