• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raspisan tender za prodaju Galenike

Izvor MONDO/Agencije

Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je tender za prodaju 93,7 odsto kapitala beogradaske farmaceutske kompanije Galenika po početnoj ceni od jednog evra.

 Raspisan tebder za prodaju Galenike

Obaveza kupca je da poveća osnovni kapital Galenike uplatom 25 miliona evra, što će se koristiti za finansiranje obaveza prema finansijskim poveriocima.

Rok za dostavljanje prijava za učešće u postupku privatizacije Galenike je 2. oktobar, a otvaranje ponuda je 4. oktobra.

Naknada za otkup dokumentacije iznosi 250.000 dinara.

Uslov za učešće u privatizaciji je da zainteresovani investitor poslje u oblasti farmaceutske industrije i da su njegovi godišnji prihodi veći od 300 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Procenjena vrednost kapitala koja se nudi na prodaju je negativna i iznosi 152 miliona evra.

Banke kojima Galenika duguje više od 71 milion evra su saglasne da im budući vlasnik fabrike isplati 25 miliona evra, čime bi dug bio otkupljen uz diskont.

Potencijalni investitori procenuju da bi optimalan broj zaposlenih u Galenici bio od 700 do 900, a sada ih je 1.400.

Predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić izjavio je da se nada da će tenderski postupak biti javan i transparentan i da će onaj ko bude ponudio najbolje uslove postati novi vlasnik.

"Država se tako potpuno povlači iz vlasništva u Galenici", naveo je Pantelić.

Prema rečima Pantelića, Galenici se duguje oko 120 milona evra za isporučene, a nikad plaćene lekove.

U Ministarstvu privrede je ranije rečeno Tanjugu da model privatizacije, na kojem država radi, podrazumeva da kupac uz fabriku preuzima deo duga "uz diskont", a da radnici koji se odluče za socijalni program mogu da računaju na 400 evra po godini staža.

Država sama od sebe kupila Galeniku

Na skupštini akcionara Galenike, koja je održana 14. avgusta, doneta je odluka o konverziji duga tog preduzeća u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara, tako da je država postala vlasnik oko 93 odsto kapitala.

Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća Srbijagas.

Dug prema Republici Srbije je 10,9 milijardi dinara i konvertovan je u akcije države, a ukupan iznos potraživanja Srbijagasa je bio 3,794 milijardi dinara.

Pokušaj privatizacije Galenike je propao početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovaks, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Kako pišu mediji, među zainteresovanima za Galeniku sada su britansko-ruski konzorcijum Frontijer farma - Petrovaks, Sinforam, Amikus, Hemofarm i EMS iz Brazila.

PROPALO: Galenika prezadužena, pa je niko neće

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vuk

Treba da se kazni onaj koji je Galeniku doveo do propasti. Nije mi jasno, da ova vlast ne može da nadje adekvatne menadžere i da ih uposli u te državne Firme, pa da školovan kadar vodi. A ne stranački pacovi kao što je sad slučaj sa Postom.

IRONik

@Vuk pa kako ti nije jasno, firma ne treba da stane na noge,nego da se isisa sto vise love iz nje za stranacke pacove i strane pijavice.

Mare

E narode dal vidis za koga si glasao ode 700 radnika na biro .plus za 1 evro da se proda zar drzava nije mogla da ulozi 25 mil evra da pomogne dal su butne fontane i ostale gluposti po beogradu ..neces ni ti dugo kako radis tako ti se vraca !!

special image