• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IDEJA ZA BIZNIS: Šta sve može da se izveze

Izvor Tanjug

Svaka roba ima svog kupca, tačna je trgovačka uzrečica koju kao pravio dokazuje u lista izvoza Hrvatske. A lista je takva da bi mogla da se shvati i kao savetnik "kakav biznis započeti".

"Mnogi će s nevericom reagovati na podatak da Hrvatska u Mađarsku izvozi - mulj! Da, zaista, pravi mulj, koji nastaje nakon obrade, odnosno prečišćavanja otpadnih voda. A odlaganje mulja, s obzirom na sve veći broj prečišćivača otpadnih voda, postaje problem", navodi se u tekstu "Glasa Slavonije" koji se bavi hrvatskom spoljnom trgovinom.

Izvozi svaki sedmi, zapošljava svakog drugog

Statistika pokazuje da samo 15 odsto hrvatskih preduzeća izvozi, ali ona istovremeno zapošljavaju 52 posto ukupnog broja zaposlenih u svim preduzećima, ostvaruju 66 odsto ukupnih prihoda od prodaje, a u razvoj ulažu čak 79 procenata ukupnih sredstava ulaganih u razvoj, piše Glas Slavonije.

Podatak o izvozu mulja, kako se dodaje, mogao se čuti na prošlonedeljnoj konferenciji o vodama u Zagrebu.

"Samo u našem glavnom gradu godišnje nastaje oko 50 hiljada tona mulja. Kompanija Kemis-Termoclean iz Zagreba ovlašćena je za odlaganje mulja, a izvozi ga u dnevnim količinama od 100 do 200 tona, u Mađarsku, gde se mulj koristi za rekultivaciju starih rudarskih kopova gline i deponija pepela iz termoelektrana", piše u članku.

Prema podacima časopisa "Komunal", na tim rekultivisanim površinama omogućava se podizanje nasada biomase i uzgoj energetskog bilja, koje se zatim u mađarskim kogeneracijama koristi za proizvodnju električne energije.

Iz Hrvatske gospodarske (privredne) komore su "Glasu Slavonije" dostavili podatak da su, prema izveštaju o izvozu otpada Hrvatske agencije za okolinu i prirodu, 2015. godine iz Hrvatske izvezene 1.563 tone različitih muljeva, dakle ne samo onih od prečišćavanja vode.

Preko granice može i - slama

Sasvim solidne prihode donosi izvoz slame i pleve."Pre dve godine izvezli smo 23.663 tone slame, čija je vrednost 1,2 miliona evra. Lani je količina znatno smanjena, na 15.635 tona, te je i prihod snižen na 817 hiljada evra...

Podaci Državnog zavoda za statistiku, koje je obradila HGK, pokazuju da Hrvatska izvozi i životinjska creva, bešike i želuce. Taj izvoz je 2015. godine iznosio 763 tone i vredeo je 4,6 miliona evra, a prošle godine (959 tona) 4,4 miliona evra.

"Izvozimo i ptičju kožu i druge ptičje delove. U 2015. godini u vrednosti od 994 evra, a 2016. taj izvoz beleži veliki pad, na 527 evra", navodi list.

Tu priča o životinjskim ostacima kao izvoznim proizvodima ne završava.

Tako Hrvati izvoze i kosti i srž rogova, prah i otpatke koji su im 2015. godine doneli gotovo 61 hiljadu evra izvoznih prihoda, a lani nešto više od 84 hiljade evra.

Država ponovo mora da se "bavi" izvozom malina

Kako piše "Glas Slavonije", Hrvatska izvozi i niz neobičnih biljnih proizvoda.

Tako je izvoz u kategoriji - lišće, granje, sveže, sušeno u 2015. doneo 266 hiljada evra, a prošle godine 220 hiljada.

Zanimljiv je i izvoz vinskog taloga ili vinskog kamena, i to pre dve godine u vrednosti od gotovo hiljadu evra", navodi "Glas Slavonije" i konstatuje da kada se pogledaju spomenuti izvozni proizvodi - može se samo još jednom zaključiti da svaka roba ima svog kupca.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Koki

Samo muljanje je biznis za nas ;)

Per4mance

Praznjenjem zvornickog jezera, odnosno njegovim ciscenjem od mulja, doslo bi se do miliona kubika visokokvalitetne zemlje, koja je odlicna za povrtarstvo i cvecarstvo. U istom procesu, ocistila bi se i povecala akumulacija jezera. Verovatno je ista situacija i sa ostalim jezerima. A Izraelci su se nudili pre 30 godina.

special image