Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je posle razgovora u Moskvi s predsednikom Izvršnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom izjavio da su isporuke ruskog gasa u Srbiju u prvih devet meseci 2017. porasle za 31,7 odsto, u odnosu na period isti period prošle godine.

Iza leđa Rusima: Gas iz SAD u Srbiju preko Grčke?

U Srbiju je prošle godine Gasprom izvezao 1,75 milijardi kubnih metara gasa, što je povećanje od 4,3 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Kako je saopšteno, Antić je u Moskvi razgovarao i sa generalnim direktorom Gaspromnjefta Aleksandrom Đukovim i zajednička je ocena da je Naftna industrija Srbije (NIS), čiji su vlasnici ta ruska kompanija i Vlada Srbije, od izuzetnog značaja za ukupnu ekonomiju Srbije i da zbog toga mora da raste i da se razvija.

Antić je najavio da će do kraja godine početi realizacija projekta "Duboka prerada" koji se odnosi na modernizaciju i povećanje efikasnosti i dubine prerade u Rafineriji u Pančevu.

U Moskvi je razgovarano i o planovima NIS-a da razvije projekat novog energetskog objekta Termoelektrane-toplane (TeTo) Pančevo, ali i o potrebi da ta kompanija razvija mrežu benzinskih stanica. Ocenjeno je da je pri kraju usaglašavanje zajedničke Strategije razvoja NIS-a do 2025.godine.