• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUNA KVOTA: Srpski građevinci traženi u Nemačkoj

Izvor Beta

Kvota za angažovanje 2.770 radnika na poslovima u Nemačkoj, koju jeodobrila tamošnja vlast, gotovo je ispunjena.

Privredna komora Srbije danas je saopštila da je za proteklih godinu dana izdala je 912 saglasnosti za upućivanje radnika na nemačka gradilišta po osnovu detašmana (rad u jedinici u inostranstvu).

Pomoć PKS

Privredna komora Srbije od 1. oktobra 2016. godine, na osnovu Zaključka Vlade Srbije i Rešenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obavlja poslove raspodele kontingenta zaposlenih po osnovu Ugovora o izvođenju radova u Nemačkoj. Poslodavcima koji na nemačka gradilišta upućuju više od pet radnika, Komora pruža i uslugu administriranja dokumentacije za izdavanje viza.

Odobreno je ukupno 45.637 meseci radova srpskih građevinaca, a za Srbiju je od 1. oktobra 2017. do 30. septembra 2018. godine odobrena kvota za angažovanje 2.770 radnika na poslovima u Nemačkoj.

Prema podacima nemačkog Biroa za rad prosečna iskorišćenost kvote je 18 odsto viša nego godinu dana ranije.

Najveće iskorišćenje kvote bilo je u junu i septembru 2017. godine, kada je iznosilo 2.626, odnosno 2.659 zaposlenih mesečno.

Povećanje iskorišćenosti kvote rezultat je velikog broja aktivnosti PKS na podsticanju saradnje srpskih i nemačkih građevinskih preduzeća, ali i uvođenja elektronskih procedura za podnošenje zahteva za detašman, navela je PKS i podsetila da je u nameri da dodatno unapredi efikasnost prijema i obrade dokumentacije uvela mogućnost elektronskog podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije.

Nemačka: Strancima posao, ali ne i gostoljubivost

Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika može da se prijavi preduzeće čije je sedište u Srbiji, a registrovano je za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontingent zaposlenih. Takođe, treba da ima registrovano predstavništvo ili poslovnu jedinicu u Nemačkoj ili potvrdu nadležnog organa da je pokrenulo postupak otvaranja predstavništva.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image