U Rumi, gde je danas otvorena nepalska fabrika nudli, Vučić je novinarima rekao da je 5. oktobar imao loše i dobre strane i da ne voli kada Srbi učestvuju u sukobima oko prošlosti."Ja bih to nekom drugom ostavio. Imalo je to i dobrih i loših strana. Dobro je što je Srbija mogla da vidi svet i svet da vidi Srbiju i što smo počeli da se otvaramo. Da ne ulazimo u to čije su zasluge bile za zatvaranje. Ono što je bilo loše je što je to bo trenutak početka pljačkaške privatizacije u istoriji Srbiji i dolazak tajkuna koji su razorili fabrike", rekao je Vučić novinarima u Rumi.

On je dodao da stvari "nisu crno-bele".

"Meni smeta što neki pokušavaju da sakriju šta se dešavalo. Ni danas ne može da se vidi ni na RTS, a kamoli negde drugde kako je linčovan Dragan Milovanović zato što je neko pokušao da sakrije i to naličje tog događaja, kao što treba da se pokažu stvari koje su bile dobre", naveo je on.

Vučić je rekao da ništa posebno ne misli o 5. oktobru. "A to što se neki utrkuju da o nečemu govore, to pitajte njih", kazao je on.

undefined Vučić u Rumi

Bila sam 5. oktobra na protestu, izneverene nade


Vučić je rekao i da će Vojska Srbije (VS) uskoro imati deset operativno sposobnih lovačkih aviona Mig-29, ali da se neće stati na tome jer je cilj da se građani osećaju sigurno.

Dodao je da je, kada je postao ministar odbrane, VS imala svega nekoliko operativnih aviona Mig-21 a da nije leteo nijedan Mig-29, a da je sada stanje neuporedivo bolje nego ranije, iako postoji prostor da bude i bolje.

"Mi Srbi nikada nismo zadovoljni, što ima i svojih dobrih i loših strana. Uvek želimo bolje i nismo zadovoljni ni kada na nekom prvenstvu osvojimo srebrnu medalju... Ali stanje je neuporedivo bolje nego ranije. Uskoro ćemo imati deset operabilnih 'dvadesetdevetki', što je za er polising (kontrolu vazdušnog prostora) sasvim dovoljno", rekao je Vučić i dodao da će na taj način VS biti ubedljivo najsposobnija u regionu.

PRISETITE SE: Ovako je to bilo 5. oktobra (VIDEO)Vučić je naveo da Srbija ne planira bilo kakve sukobe, ali da želi da se njeni građani osećaju sigurno i da VS bude u stanju da zaštiti zemlju.

On je dodao da će u subotu telefonom razgovarati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kako bi mu zahvalio na donaciji tih aviona.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da su sada pripadnici vojske zadovoljniji, Vučić je ponovio da će oni uskoro imati "značajno povećanje plata".

"Da li je to dovoljno? Nije. Ali biće povećanje i sledeće godine i to onda kumulativno raste", rekao je Vučić i ponovio da će građani imati prilike da 20. oktobra vidi novu opremu za 1.500 pripadnika Specijalne brigade.

Mera srpsko-hrvatske saradnje ne može biti stepen poniženja građana Srbije i srpskog naroda, rekaor Vučić povodom odlaganja susreta s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Vučić je istakao da su dva predsednička kabineta u kontaktu po tom pitanju:

"Želim da gledam u budućnost i da radim na tome da se naprave što bolji odnosi između dve zemlje", istakao je srpski predsednik u razgovoru s novinarima.

"Mera naše saradnje, međutim, nikako ne sme da bude mera poniženja građana Srbije i srpskog naroda", rekao je Vučić.

Primetio je da bi mu, ako bi komentarisao izjave hrvatskih političara, poput Plenkovića i Jandrokovića, trebalo dva dana da o tome govori.

"Verujem u veću ozbiljnost i posvećenost u našim odnosima", poručio je.

Šutanovac: 5. oktobar jedan od najvažnijih datuma