• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milionske kazne za polnu diskriminaciju

Na osnovu novog zakona, pri zapošljavanju ženama se neće smeti postavljati pitanja o bračnom statusu i deci, radna mesta moraće da imaju naziv za oba pola, a iz udžbenika se moraju izbaciti rodni stereotipi. Samo, sve to se dešava u Hrvatskoj, a ne u Srbiji...

Hrvatska je, sudeći po novim zakonskim rešenjima, u zaštiti prava zaposlenih daleko iznad Srbije.

Mediji iz Zagreba prenose da se, na osnovu novog zakona, pri zapošljavanju ženama neće smeti postavljati pitanja o bračnom statusu i deci, radna mesta moraće da imaju naziv za oba pola, a iz udžbenika se moraju izbaciti rodni stereotipi.

Hrvatski sabor doneo je novi Zakon o ravnopravnosti polova, kojim se zabranjuje polna diskriminacija u javnom i političkom životu, u postupcima nabavke roba, prilikom zapošljavanja, obrazovanja, u medijima i drugim područjima, a za kršenje zakona prvi su put predviđene i kazne.

Zakonom se, na primer, uvode obavezni nazivi radnih mesta u oba roda i rodno uravnotežena zastupljenost pri predlaganju izbornih lista za izbore na svim nivoima.

Do sada su na seksističke reklame reagovale isključivo ženske nevladine organizacije, a kada novi Zakon o ravnopravnosti polova stupi na snagu, njima će se baviti kancelarija pravobranioca za ravnopravnost polova i sudovi.

Medijima koji prekrše zakon preti maksimalna kazna od milion kuna.

To se odnosi i na politička tela, a u Vladi očekuju da će se puna ravnoteža u njima postići za tri izborna ciklusa od donošenja ovog zakona.

Zabranjuje se i diskriminacija žena na radu, pa im se pri zapošljavanju više neće smeti postavljati pitanja o bračnom statusu i o tome nameravaju li imati dece i slično.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image