Priznanje je u ime Vlade Srbije primio državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac.

Iz Svetske banke su pohvalili reformske poteze Srbije, posebno ističući usvajanje Zakona o ulaganjima, navedeno je u saopštenju tog ministarstva.

Kako je rečeno na forumu o Konkurentnosti privlačenja investicija u Beču, u organizaciji Svetske banke, Srbija je označena kao zemlja koja je bila naijinovativnija u ovom delu Evrope u privlačenju stranih investicija.

"Srbija je napredovala u mnogim konkurentskim oblastima, a prema analizi indeksa konkurentnosti, od 12 stubova, ostvarili smo najveći napredak u osam najvažnijih oblasti", izjavio je Trivunac koji učestvuje u forumu zajedno sa v.d. direktorom Razvojne agencije Srbije Radošem Gazdićem.

Svetska banka:Srbija i Albanija prednjače po rastu

Trivunac je rekao da će u narednom periodu Ministarstvu privrede u fokusu biti mere za povećanje konkurentnosti, što će doprineti i povećanju stopa privrednog rasta.

On je izdvojio je šest ključnih mera - privlačenje strateških investicija, povećanje izvoza, brži rast start-ap kompanija i veći doprinos brzorastućih malih i srednjih preduzeća, regionalnu specijalizaciju prerađivačke industrije, rešavanje problema velikih gubitaša i kreiranje nove industrijske politike.

"Ministarstvo privrede u saradnji sa Svetskom bankom radi na donošenju nove industrijske politike do 2030. godine, u okviru koje će biti definisane mere i mehanizmi kojima je u fokusu razvoj inovacija, primena koncepta Industrija 4.0, i pametna specijalizacija prerađivačke industrije Srbije", rekao je Trivunac, navodi se u sopštenju.

Svetska banka Srbiji: Samo internet nije dovoljan