• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjena nezaposlenost, najtraženiji radnici su...

Izvor MONDO/Tanjug

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji je sada 622.000 nezaposlenih, a nezaposlenost je u odnosu na prethodnu godinu smanjena za devet odsto.

Direktor NSZ Zoran Martinović je za RTS rekao da aktuelna stopa nezaposlenosti iznosi 11,8 odsto i da se očekuje da do kraja godine godišnji prosek bude ispod prognoze MMF-a, koja iznosi 16 posto.

"Prvi i drugi kvartal pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Srbiji ispod 15 odsto. S druge strane, beležimo i povećan broj zapošljavanja i radnika koji su prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje'', naglasio je direktor NSZ.

On je naveo da je za devet meseci ove godine prijavljeno oko 206.000 lica što je, kako kaže, pozitivnije u odnosu na prošlu godinu za 2,4 odsto.

Pojačane su inspekcijske kontrole, ali je siva zona još dominantna.

"Na žalost, u drugom kvartalu je došlo do neformalnog zapošljavanja. Nisu svi poslodavci još revnosni da prijavljuju svoje zaposlene",rekao je direktor NSZ.

"Najniža stopa nezaposlenosti od 1992. godine"

Na pitanje ko u Srbiji najlakše nalazi posao, Martinović je naveo da su to stručnjaci iz informacionih tehologija, inženjeri mašinstva, elektronike, građevine.

Bez problema zapošljavaju se i oni koji poseduju veštine i znanje - knjigovode, računovode, kuvari, pekari, zidari, stolari...

Martinović je rekao da se veliki broj nezaposlenih lica interesuje za programe prekvalifikacije i da je aktuelan progam koji se sprovodi preko vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

"Oko 900 osoba se može prekvalifikovati za složenije obuke iz informacionih tehnologija. Mi smo preko NSZ u ovoj godini obučili više od 5.000 nezaposlenih za različite vrste veština i onih kompetencija koji mogu podići stepen zapošljivosti", istakao je Martinović.

On je dodao da se program prekvalifikacije mora nastaviti, naglašavajući da je u evidenciji NSZ-a više od 30 odsto lica koja su prvog i drugog stepena bez adekvatnog znanja i veština.

Direktor NSZ je dodao da će se nastojati da se budžet za aktivne mere zapošljavanja uveća u odnosu na prethodne godine.

Na taj način biće omogućeno, kako je rekao, da se stimulišu mere usmerene ka teže zapošljivim kategorijama, kao i programi podrške poslodavcima, programi stručne prakse, programi za osobe sa invaliditetom, kao i složenije obuke iz oblasti informacionih tehnologija.

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

Stvarno nemogu da razumem mi gradjani koji smo prešli 50 bez posla sa vrlo malim šansama da nas neko primi da radimo od države nedobijamo niti pomoć oko posla a ni neku pomoč da možemo da preživimo a penzioneri koji imaju redovna primanja dobiju po 5000 pomoci to mi je nelogično netražim ja socijalnu pomoć vec bih da radim ali pošto neradim voleo bih da drzava i na nas pogleda

Rep.Srpska

U NEMACKU NIKAD VISE OVDE MANJA PLATA AL SRBIJA JE 1000 GODINA ISPRED EVROPE

Ja

Pre bih umrla nego da se zaposlim preko ove budjave stranke.Mrzim svaku vrstu uvlacenja u d*pe.Gledam bre sta im rade.Znaci imas posao preko njih i onda MORAS na svako okupljanje i na svaki njihov miting da ides.Pa moras da na fejsu kacis kojekakva njihova sr*nja i "uspehe"...To je kao neka vrsta sekte.Slusam ljude kako su dobili posao.Ne mogu da verujem.Koliko smo jadan i bedan narod.Moras da dozvolis sve i da pristanes na sve da bi mogao da imas koliku toliku platu da prehranis porodicu. O kakvoj nezaposlenosti pricaju.Iz svake kuce je otisao bar jedan preko ili i vise njih.Zivimo od penzionera i njihovih penzija.Sta cemo kada oni jadni pomru.A mi nemamo ni koliku toliku penziju...

special image