• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF upozorava na rast inflacije u svetu

MMF očekuje da rast svetske ekonomije u 2008. uspori na 4,1 odsto sa pet procenata lane i zatim na 3,9 odsto iduće godine

Međunarodni monetarni fond (MMF) revidirao je aprilske prognoze globalnog rasta u ovoj i sledećoj godini upozoravajući na znatno usporavanje tražnje u vodećim industrijskim zemljama i rast inflacije u svetu.

Fond sada očekuje da rast svetske ekonomije u 2008. uspori na 4,1 odsto sa pet procenata lane i zatim na 3,9 odsto iduće godine.

Ipak, nove prognoze su nešto bolje od aprilskih, kada je MMF prognozirao da bi svetski ekonomski rast mogao ove godine da uspori na 3,7 odsto a sledeće na 3,8 odsto.

Objašnjavajući revidiranje prognoze, vodeći ekonomista Fonda Sajmon Džonson rekao je da se efekti potresa izazvanih krizom na američkom tržištu hipotekarnih kredita još prelivaju kroz globalnu ekonomiju, ali u manjoj meri nego što se očekivalo.

Ovogodišnji privredni rast SAD, najveće svetske ekonomije, MMF sada prognozira na 1,3 odsto u poređenju sa u aprilu očekivanih pola procenta. Fond je podigao i procenu rasta SAD za 2009. na 0,8 sa 0,6 odsto.

Rast perspektivnih ekonomija i zemalja u razvoju MMF prognozira na 6,9 odsto u ovoj i 5,7 odsto u narednoj godini nakon osam procenata lane.

Kineski rast će, kako očekuje MMF, usporiti na oko deset odsto sa prošlogodišnjih oko 12 procenata.

Procenu rasta zone evra Fond je blago povećao na 1,7 odsto sa u aprilu očekivanih 1,4 dosto dok je procena za 2009. ostala na 1,2 odsto.

U Japanu MMF računa na rast od 1,5 odsto, kako ove, tako i iduće godine.

Fond je istakao da je najveći problem to što se globalna ekonomija nalazi između znatno usporene tražnje u većini naprednih ekonomija i rastuće inflacije širom sveta, posebno u perspektivnim ekonomijama i zemljama u razvoju.

Eksperti MMF smatraju da su perspektivnim ekonomijama potrebne više kamate i veća fiskalna ograničenja, dok u nekim slučajevima zemlje treba da dozvole svojim valutama da apresiraju, kako bi se zauzdala inflacija.

Džonson je kazao da u većini zemalja kreatori politike imaju gotovo isti problem - da li da se posvete usporavanju ekonomskog rasta i tu deluju ili da nastoje da zaustave inflaciju.

Inače, u MMF očekuju da cene nafte i hrane, koje su njaveći krivac za inflaciju, ostanu visoke i kolebljive.

(Beta, na slici - zgrada MMF u Vašingtonu)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image