• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Erbas" prodao 250, "Boing" oko 200 aviona

Velike porudžbine aviokompanija iz naftom bogatog regiona Bliskog istoka pomogle su da vazduhoplovna industriju izbegne "slobodan pad" na međunarodnoj smotri najnovijih dostignuća avio-industrije na aerodromu Farnborou, u blizini Londona.

Velike porudžbine aviokompanija iz naftom bogatog regiona Bliskog istoka pomogle su da vazduhoplovna industriju izbegne "slobodan pad" na međunarodnoj smotri najnovijih dostignuća avio-industrije koja se već peti dan održava na aerodromu Farnborou, u blizini Londona.

Francuski "Erbas" saopštio je da je u Farnborou prodao skoro 250 aviona, u vrednosti većoj od 38 milijardi dolara, dok je američki "Boing" "uknjižio" oko 200 letelica za više od 23 milijarde dolara, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ukupna prodaja bolja je nego što su pojedini ekonomisti očekivali, ali finansijski ugrožene aviokompanije iz SAD i Evrope nisu se našle među velikim kupcima.

Najviše porudžbina stiglo je od aviokompanija čije je sedište u Persijskom zalivu, kao što je "Etihad ervejz" iz Abu Dabija, čija ukupna poružbina premasuje 20 milijardi dolara.

Kompanije koje se bave izdavanjem aviona takođe su ostvarile velike nabavke, u nadi da će visoka cena goriva prinuditi aviokompanije da uzimaju avione na lizing i da time izbegnu placahaje troškove njihovog održavanja, umesto da ih direktno kupuju.

Među ostalim velikim kupcima nalaze se saudijska komapnja "Flajdubai", južnokorejska "Ejžiana erlajnz", "Majlejža erlajnz" i "Er Čajna."

"Boing" je u četvrtak potpisao drugi veliki ugovor o prodaji tzv. "zelenih" aviona kompaniji "Er Čajna", vredan više milijardi dolara.

"Erbas", koji posluje u okviru Evropskog konzorcijuma za izradu vazduholova, vojne i svemirske opreme (EADS), našao se, međutim, u centru pažnje jer je obezbedio više većih porudžbina nego američki rival, zahvaljujući potražnji za avionima sa manjom potrošnjom goriva.

"Boing" se ponovo vratio na scenu, objavljujući čvrstu porudžbinu "Er Čajne" koja se nalazi u državnom vlasništvu, za kupovinu 45 putničkih aviona ukupne vrednosti od 6,3 miliajrde dolara, prenele su agencije.

"Er Čajna" je odlučila da kupi 30 aviona za srednje linije tipa 737 i 14 letelica 777 koje se koriste na najdužim rutama, tvrdeći da je reč o avionima koji troše najmanje goriva u svojoj klasi.

"Erbas" je u okviru ove sajamske priredbe objavio sporazum o prodaji 10 novih širokotrupnih aviona A350 za 2,1 milijardu dolara južnoameričkom konzorcijumu "Sinerdži erspejs."

U sredu je "Erbas" prodao kompaniji "Ejžiana" 30 aviona tipa A350, a istog dana "Boing" je primio porudžbinu "Malejža erlajnz" za 35 modela 737-800 za srednje linije, u vrednosti od 2,6 miliajrde dolara.

Nacionalni prevoznik Ujedinjenih arapskih emirata "Etihad ervejz", privukao je pažnju u ponedeljak, na otvaranju sajma u Farnborou, kada je objavio porudžbinu od 100 aviona od "Erbasa" i "Boinga" za više od 20,4 miliajrde dolara. "Etihad" je odlučio da kupi 55 "Erbasa" i 45 "Boinga."

"Boingov" drugi veliki posao je prodaja 50 aviona tipa 737 za četiri milijarde dolara kompaniji "Flajdubai", novom diskontnom avioprevozniku.

U trku se uključio i kanadski "Bombardije" koji planira da lansira svoji novi ekološki putnički avion C-serije 2013. godne, a prvi mogući kupac je nemačka "Lufthanza" koja je objavila da je, za početak, zainteresovana za nabavku 30 takvih uskotrupnih aviona male potrošnje goriva.

Ukoliko C-serija pokaže kvalitet, "Lufthanza" je spremna da poveća porudžbinu na 60 letelica, tako da bi ukupna vrednost nabavke premašivala 2,8 milijardi dolara.

Ruska kompanija za izradu civilnih aviona "Suhoj" potpisala je više od jedne milijarde dolara vredne ugovore u Farnoborou o isporuci regionalnih aviona "superdžet-100."

Kompanija je prodala 49 takvih aviona, s mogućnošću da kasnije isporuči još 16 letelica, objavio je Itar-Tas.

Najvišse će takvih aviona (24) kupiti lizing kompanijai "Avializing", dok će švajcarska lizing firma AMA nabaviti pet letelica koje se proizvode zajedno sa italijanskom korporacijom "Alenija."

Pre britanskog sajma "Suhoj" je imao 73 čvrste porudžbine za "superdžet 100", koji bi trebalo da budu isporučeni do 2011. godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image