• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sitigrup" podstakao rast dolara i akcija

Dolar je nastavio put jednonedeljnog rasta prema evru, u odnosu na prošlu sedmicu, oporavivši se nakon klizanja na rekordni minimum pod uticajem nagoveštaja da će američke investicione banke ipak uspeti da odole gubicima na kreditnom tržištu, prouzrokovanih kolapsom tržišta nekretnina.

Dolar je nastavio put jednonedeljnog rasta prema evru, u odnosu na prošlu sedmicu, oporavivši se nakon klizanja na rekordni minimum pod uticajem nagoveštaja da će američke investicione banke ipak uspeti da odole gubicima na kreditnom tržištu, prouzrokovanih kolapsom tržišta nekretnina.

Američka valuta je, takođe, ojačala prema jenu nakon što je najveća američka banka "Sitigrup" (Citigroup) izvestila o boljoj zaradi u drugom tromesečju od očekivane.

Britanska funta je, pak, pojeftinila u odnosu na evro pod uticajem spekulacija da će vlada Britanije povećati pozajmice u okviru novih smernica za potrošnju britanskog ministra finansija Alistera Darlinga.

Cene akcija u Evropi i američki indeksi su povećani, jer su bolji poslovni rezultati "Sitigrup" od očekivanih preovladali u odnosu na zabrinutost zbog razočaravajuće zarade kompanija "Meril Linč" (Merril Lynch), "Majkrosoft" (Microsoft), "Gugl" (Google) i indijskog softverskog giganta "Vipro" (Wipro).

Dolar je danas pre podne na berzi u Njujorku ugovaran po 1,5864 za evro, u poređenju sa 1,5863 juče i 1,5938 krajem prošle sedmice. Američka valuta je 15. jula skliznula na najnižu vrednost od 1,6038 za evro, podsetila je agencija Blumberg.

Dolar je dobio na vrednosti i u odnosu na jen, ojačavši na 106,55 jena sa jučerašnjih 106,28 jena. Japanski jen je kotirao po 169 evra, prema 168,58 evra juče i 169,46 evra 11. jula.

"Generalno govoreći, postoji uverenje da će se situacija na tržištu konsolidovati, što je dalo podstrek dolaru", ocenio je zvaničnik banke "Tokio-Micubiši" (Tokyo-Mitsubishi) u Londonu Derek Halpeni (Halpenny). On, ipak, smatra da će dolar za tri meseca opasti na 1,62 za evro pod pritiskom pogoršanja američke privrede.

Najveća američka banka "Sitigrup" je saopštila da je u drugom kvartalu zabeležila neto gubitak od 2,5 milijardi dolara, u poređenju sa zaradom od 6,23 milijarde dolara godinu dana ranije, ali su analitičari očekivali gubitak od 3,67 milijardi dolara.

Funta je oslabila na 79,44 penija za evro, sa 79,16 penija juče i na 1,9963 za dolar, sa 2,0038 za dolar na kraju jučerašnjeg poslovanja.

Nove smernice za potrošnju će omogućiti britanskoj vladi da probije limite u sektoru javne potrošnje, objavio je danas "Fajnenšel tajms", mada portparol ministarstva finansija ukazuje da su ti izveštaji "čiste špekulacije".

Indeks dolara na tržištu ICE je oslabio na 72,149 poena, sa 72,242 poena juče, nakon što je krajem prošle sedmice iznosio 72,096 poena.

Na evropskom tržištu akcija je Dau Džons stoks 600 indeks povećan 0,5 odsto, na 277,68 poena, uvećavši svoj ovonedeljni rast na 2,8 odsto.

Vrednosti evropskih akcija su na putu da ovu sedmicu završe na pozitivnoj teritoriji, po prvi put za sedam nedelja, jer se "Sitigrup" pridružila "Nokiji" (Nokia) i "JPMorgan Čejsu" u većoj tromesečnoj zaradi od očekivane. "Investitori su u ovu sedmicu ušli s velikom zabrinutošću, ali su rezultati 'Sitigrupe' dovoljno dobri da im povrate poverenje", ocenio je američki stručnjak za tržište akcija Džonatan Monk (Jonathan).

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image