• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada dala saglasnost za privatizaciju JAT-a

Vlada Srbije je na sednici u ponedeljak dala saglasnost za privatizaciju Javnog preduzeća "Jat Ervejz" i usvojila više odluka kojima se omogućuje početak te privatizacije. "Jat ervejz" će povećati visinu takse na gorivo u čarter saobraćaju.

Vlada Srbije je na sednici u ponedeljak dala saglasnost za privatizaciju Javnog preduzeća "Jat Ervejz" i usvojila više odluka kojima se omogućuje početak te privatizacije.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je ranije da će do kraja jula biti raspisan tender za privatizaciju 51 odsto "Jat ervejza". On je nagovestio mogućnost sniženja početne cene sa prvobitnih 150 miliona evra, zbog trenutne krize u svetu koja je ugrozila avio-kompanije.

"Verovatno ćemo prihvatiti predlog našeg privatizacionog savetnika da nešto snizimo početnu cenu, kako bi obezbedili veću konkurentnost", najavio je Dinkić.

Vlada Srbije je u septembru prošle godine izabrala konzorcijum koji predvodi američka investiciona banka Rotšild za privatizacionog savetnika nacionalne aviokompanije.

Savetnik bi trebalo da preporuči i pripremi najefikasniji i najbolji način prodaje srpske aviokompanije, koja je u državnom vlasništvu.

Investiciona banka Rotšild je u poslednjih devet godina uspešno realizovala više od 30 investicionih projekata u oblasti avioindustrije ukupne vrednosti više desetina milijardi evra.

"Jat ervejz" će povećati od 28. jula visinu takse na gorivo u čarter saobraćaju za 12 evra na letovima u Grčku, Tursku, Italiju i Španiju, a za 24 evra na linijama za Egipat, saopšteno je iz te kompanije.

Kako se u saopštenju navodi, "Jat ervejz" je primoran da tu korekciju izvrši zbog stalnog rasta cene nafte na svetskim berzama.

Taksa na avio-gorivo različita je od destinacije do destinacije zbog različitog utroška avio-goriva na pojedinačnim linijama, kao i različitih cena avio-goriva na aerodromima, a trošak koji putnik mora da izdvoji za putovanje rezultat je cene goriva koju "Jat" prati i reaguje u skladu s njom, saopštava "Jat".

Uprkos rekordnim poslovnim rezultatima koje "Jat ervejz" postiže ove godine, cena goriva negativno će uticati na finansijske rezultate, ističe se u saopštenju i dodaje da kompanija predviđa da će, zbog drastičnog porasta cena kerozina, ostvariti zaradu manju dvadesetak miliona evra.

Na troškove avio-goriva biće utrošeno oko 60 miliona evra, iako je po programu poslovanja za ovu godinu predviđeno 37 miliona evra.

Kako se navodi, Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj predviđa da će svaki dolar poskupljenja barela nafte na svetskom tržištu avio-industriji doneti gubitak od 1,6 milijardi dolara na godišnjem nivou, zbog čega će avio-kompanije u okviru mera štednje biti prinuđene da smanjuju kapacitete.

U najboljem slučaju, vazdušni saobraćaj imaće u ovoj godini stopu rasta od 3,9 odsto, što je znatno manje nego prošle godine, kada je iznosila 5,9 odsto, navodi se u saopštenju.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image