• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropske akcije u padu

Zajednička evropska valuta je oslabila danas u odnosu na jen, četvrti dan uzastopce, pod pritiskom podataka o najvećem padu poslovnog poverenja u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, od terorističkih napada 2001.

Zajednička evropska valuta je oslabila danas u odnosu na jen, četvrti dan uzastopce, pod pritiskom podataka o najvećem padu poslovnog poverenja u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, od terorističkih napada 2001.

Američki dolar je ojačao na najviši nivo prema jenu za mesec dana pošto je u američkom Kongresu usvojen plan podrške posrnulim američkim kompanijama "Fani Mej" (Fannie Mae) i "Fredi Mek" (Freddie Mac), dvema najvećim finansijerima američkog tržišta nekretnina.

Britanska funta je oslabila na najniži nivo za više od nedelju dana u odnosu na dolar posle objavljivanja podataka o najvećem smanjenju prometa u britanskoj maloprodaji od 1986.

Prodaja na malo u Britaniji je u junu opala 3,9 odsto kao posledica ubrzanja inflacije koja je primorala potrošače da skrešu izdatke.

Smajenje poslovnog poverenja u Nemačkoj potislo je i cene akcija na evropskom tržištu, pri čemu je pojeftinjenje sirovina pogodilo vrednosti akcija rudarskih i energetskih kompanija.

Evro je danas na berzi u Njujorku skliznuo na 1,5677 dolara, sa 1,5698 dolara juče i na 168,95 jena, prema 169,36 jena na zaključenju jučerašnjeg poslovanja tokom kojeg je u jednom trenutku ugovaran po rekordno visokoj vrednosti od 169,96 jena.

Dolar je kotirao po 107,77 jena (107,90 jena juče), pošto je prethodno odskočio na najvišu vrednost od 26. juna od 107,99 jena.

Stručnjak "Rojal benk of Skotland" (Royal Bank of Scotland) Pol Robson (Paul) prognozira da bi evro do kraja trećeg kvartala mogao skliznuti na 1,50 dolara, prenela je agencija Blumberg.

Funta je danas oslabila na 1,9863 dolara, sa 2,000 dolara juče i na 78,91 peni za evro, sa 78,50 penija koliko je juče vredela.

Indeks dolara na tržištu ICE, koji pokazuje odnos "zelene novčanice" prema valutama šest najznačajnijih američkih trgovinskih partnera, povećan je danas, treći dan zaredom, na 72,861 poen, blizu najveće vrednosti od 9. jula.

Predstavnički dom američkog kongresa je odobrio paket pomoći tržištu nekretnina, u okviru kojeg se američkom ministru finansija Henriju Polsonu daje ovlašćenje da otkupljuje akcije i pruža finansijsku podršku kompanijama "Fani" i "Fredi", kao i vlasnicima kuća koji ne mogu da vrate kredite. Taj plan još treba da dobije odobrenje Senata.

Dolar je 15. jula skliznuo na rekordnu nisku vrednost od 1,6038 za evro pod pritiskom špekulacija da će te dve kompanije, koje garantuju gotovo polovinu svih hipotekarnih kredita u SAD koji dostižu 12 biliona dolara, morati da traže pomoć države.

Smanjenje poslovnog poverenja u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, potislo je vrednosti akcija u Evropi.

Deonice kompanije "BHP Biliton" (Billiton), najveće svetske rudarske kompanije, oslabile su 1,5 odsto, na tromesečni minimum od 1.592 penija, dok su akcije "Rio Tinta", treće svetske kompanije u sektoru rudarstva, pojeftinile 1,8 odsto, na 5.007 penija.

Akcije "Totala", najvećeg evropskog prerađivača nafte, oslabile su 1,7 procenata, na 48,21 evro.

Razlog pojeftinjenja akcija kompanija u sektoru sirovina je sniženje cena zlata na najniži nivo za više od dve sedmice i nafte blizu sedmonedeljnog minimuma.

Akcije i drugih velikih kompanija su danas izgubile na vrednosti. Deonice "Dajmlera", drugog svetskog proizvođača luksuznih automobila, oslabile su 7,1 odsto, na 39,54 evra, posle objavljivanja podataka o smanjenju profita u drugom kvartalu za 25 odsto, na 1,395 milijardi evra.

Pala je danas i vrednost akcija "Forda", trećeg svetskog proizvođača automobila, čije su akcije pojeftinile 47 centi, na 5,56 dolara posle većih od očekivanih kvartalnih gubitaka i saopštenja da će svoje tri fabrike kamiona preorijentisati na proizvodnju malih automobila zbog rasta cena benzina u SAD.

Evropski Dau Džons Stoks 600 indeks je danas u Londonu oslabio 1,2 odsto, na 283,31 poen, a sniženi su i indeksi Standard&Purs 500 - za 0,4 odsto, dok je MSCI azijskopacifički indeks ojačao 1,5 procenata pod uticajem povećanja vrednosti akcija kompanije "Soni" (Sony) za 3,9 odsto, na 4.550 jena.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image