• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za upis besplatnih akcija još sedam dana

Agencija za privatizaciju podsetila je da rok za upis besplatnih akcija ističe za sedam dana, 31. jula. Upis besplatnih akcija i novačane nadoknade od prodaje akcija privatizovanih društvenih preduzeća počeo je 28. januara ove godine i do sada se prijavilo 4.646.680 građana.

Agencija za privatizaciju podsetila je da rok za upis besplatnih akcija ističe za sedam dana, 31. jula.

Upis besplatnih akcija i novačane nadoknade od prodaje akcija privatizovanih društvenih preduzeća počeo je 28. januara ove godine i do sada se prijavilo 4.646.680 građana.

Prijavljivanje je omogućeno na posebnim šalterimna u svim filijalama pošta u Srbiji, a zaposleni i bivši zaposleni šest javnih preduzeća, čije će akcije biti podeljene, EPS, Telekom Srbije, JAT ervejz, NIS, Galenika, Aerodrom "Nikola Tesla", prijavljuju se u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za građane u inostranstvu bilo je omogućeno prijavljivanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Za sve građane koji nisu u mogućnosti da se prijave omogućen dolazak posebne komisije.

Za prijavljivanje je potrebna lična karta i broj dinarskog računa u banci. Građani koji nemaju otvoren račun u banci u pošti mogu da ga besplatno otvore.

Zaposleni i bivši zaposleni šest javnih preduzeća uz ta dokumenta moraju da prilože i potvrdu o ostvarenom radnom stažu u javnom preduzeću za čije se besplatne akcije prijavljuju, fotokopiju radne knjižice i uverenje o državljanstvu koje nije starije od šest meseci.

Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji su bili punoletni do 31. decembra 2007. i upisani su u birački spisak, zatim da su na dan 3.januara 2008. bili državljani Srbije, a na dan 30. juna 2007. imali prebivaliste na teritoriji Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije, kao i da nisu već ostvarili pravo na besplatne akcije.

Građanima koji su ostvarili pravo na besplatne akcije preduzeća u kojem su radili, a koje su male vrednosti ili su bezvredne jer je preduzeće u stečaju, od 14. aprila ove godine je omogućeno je da se odreknu tih akcija.

Uslovi za odricanje su da građani tim akcijama nisu raspolagali i da nisu ostvarili pravo na dividendu, odnosno dobit ili na deo stečajne ili likvidacione mase po osnovu tih akcija.

Do sada je zahteve za odricanje od akcija podnelo 117.102 građana, a poništena je 281 potvrda o pravu na besplatne akcije.

Upis u evidenciju nosilaca prava na besplatne akcije obustavljen je, na zahtev građana, u 924 slucaja. Za besplatne akcije, kako je navela Agencija za privatizaciju, prijavilo se 1.670 maloletnika.

Agencija je obavezna da sve građane koji su se prijavili za besplatne akcije obavesti o njihovom statusu do kraja godine. To se odnosi na potvrdu o ostvarenom pravu na besplatne akcije, ali i na eventualne dopune prijave.

Očekuje se da će isplata novčane naknade iz privatizacionog registra početi u prvom kvartalu 2009. godine, a besplatne akcije dodeljivaće se sukcesivno do kraja 2010. godine.

Raspodela besplatnih akcija javnih preduzeca obavljaće se posle njihove privatizacije, a najkasnije u roku od šest meseci.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image