• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Visok privredni rast u Srbiji do 2010.

Bankarska Unikredit grupa procenila je da će privredni rast Srbije od 2008. do 2010. godine biti u proseku 6,2 odsto, što je iznad proseka prognoziranog za jugoistočnu Evropu.

Bankarska Unikredit grupa procenila je da će privredni rast Srbije od 2008. do 2010. godine biti u proseku 6,2 odsto, što je iznad proseka prognoziranog za jugoistočnu Evropu.

Prema proceni stručnjaka Unikredit grupe, prosečni privredni rast u jugoistočnoj Evropi biće 5,1 odsto, pri čemu će najviša stopa biti u Rumuniji - 6,8 odsto, Srbija je na drugom mestu - 6,2 procenata, zatim slede Bugarska sa šest odsto, Bosna i Hercegovina sa 5,8 odsto i Hrvatska sa četiri procenata.

Zemlje jugoistočne Evrope suočavaju se sa visokim deficitom platnog bilansa i inflatornim pritiscima i zavisni su od spoljnih izvora novca, a ta situacija je u baltičkim zemljama dovela do usporavanja privrednog rasta usled pregrejanog tržišta nakretnina i oštrijih uslova finansiranja.

U Jugoistočnoj Evropi se ne očekuje takav razvoj situacije, navodi se u saopštenju Unikredita.

"To očekujemo prvenstveno jer tržišta nekretnina u Jugoistočnoj Evropi nisu toliko kolebljiva (kao u baltičkim zemljama). Drugo, ekonomije ovog regiona su u većoj meri diversifikovane i održavaju nivo lokalne konkurentnosti", navela je u izveštaju glavni ekonomista Unikredita Debora Revoltela.

Unikredit grupa u Srbiji ima Unikredit banku, a posluje u 23 zemlje.

Prema proceni Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, privredni rast u Srbiji ove godine će se usporiti na pet odsto i taj ritam će se zadržati u naredne dve godine.

Prema Memorandumu Vlade Srbije o budžetu za 2009. godinu, srpska privreda trebalo do 2010. godine da raste po prosečnoj stopi od 6,3 odsto - ove godine šest odsto, a 2009. i 2010. godine 6,5 procenata.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image