• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaštita potrošača: Lošeg trgovca - na sud!

Izvor Beta

Udruženja za zaštitu potrošača u Srbiji moraju biti aktivnija u odbrani i da koriste sva raspoloživa sredstva da utiču na trgovce, tvrde u Ministarstvu trgovine.

  Ministarstvo trgovine i zaštita potrošača Izvor: MONDO, Lana Stošić

Izvor: MONDO, Lana Stošić

"Udruženja za zašititu potrošača bi trebalo da brane prava, objašnjavaju ljudima koja su njihova prava, a ona udruženja koja su aplicirala za sredstva od Ministarstva trebalo bi i da učestvuju u potrošačkim sporovima pred parničnim sudom", kaže viša savetnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tamara Samardžićagenciju Beta i EurActiv.

Folksvagen kao primer lošeg

Šef za saradnju u Delegaciji EU u Srbiji Ingve Engstrem izjavio je da su neophodna dobra pravila koja će da zaštite potrošače i omoguće im da naprave dobar izbor prilikom kupovine. To je, zajedno sa postojanjem dobre konkurencije potrebno za funkcionisanje tržišta, što sve zajedno imati uticaja na rast privrede. Prema njegovim rečima, prednost EU je mogućnost da građani imaju ista prava svuda na teritoriji Unije, dajući kao primer skandal s lažiranjem emisije štetnih gasova u automobilima nemačkog proizvođača Folksvagen. "Taj primer pokazuje da treba ojačati zaštitu potrošača i da mora da se radi na regionalnom nivou, odnosno da se ista pravila primenjuju u više zemalja", rekao je Engstrem.

U Srbiji postoji 28 registrovanih udruženja za zaštitu potrošača, koji predstavljaju sponu potrošača i trgovaca, ali nisu sva na "evropskom nivou".

"Na dnevnom nivou imamo kontakte s njima i vidimo da nedostaju neka osnovna pravna znanja", ocenila je Tamara Samardžić.

Dodajući da se izmenila uloga tržišne inspekcije, ona je rekla da inspekcije sada paze da li se zakon u formalnim elementima poštuje, na primer da li je trgovac odgovorio na reklamaciju u propisanom roku, ali da ona više ne može da utiče na trgovca da prihvati reklamaciju.

"Ali ono što mogu udruženja to je da, ako smatraju da je došlo do povrede prava, mogu u ime oštećenog kupca da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka pred sudom. Oni to ne koriste. A to je vrlo lep instrument za pritisak na trgovca, a ne košta ništa", rekla je Samardžićeva.

Srbija je ove godine pripremila nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 28, o zaštiti potrošača i zdravlja, koja detaljno objašnjava zakonodavni i institucionalni okvir u Srbiji, administrativne kapacitete i planove za preduzimanje određenih mera i aktivnosti u cilju daljeg unapređenja u toj oblasti.

Ima li kraja? Prevare u marketima svakodnevica

"Nacrt je upućen Evropskoj komisiji na analizu i eventualne sugestije i primedbe. Do sada nije bilo komentara Evropske komisije u delu koji se odnosi na zaštitu potrošača", rekla je Samardžić na brifingu za novinare o poglavlju 28, koji su EU info centar i Delegacija EU u Srbiji organizovali u okviru projekta "Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji".

Tamara Samardžić je rekla da se radi na novoj strategiji kojom će se definisati dalja politika u ovoj oblasti i koja će zameniti strategiju pravljenu za period od 2013. do 2018. godine.

Takođe se planira usklađivanje Zakona o zaštiti potrošača, koji se primenjuje od 2014, sa direktivama EU koje su u međuvremenu donete.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

A đeee

To ne postoji gde su i koja im je funkcija.

Миља

Hvala Mondu za ove price i ljudima koji snime ove cene.na osnovu toga obracam paznju na cene .pogotovo kad je akcija u pitanju.U Liliju sam skoro kupila vlazne maramice 2 pakovanja( pojedinacno ) za 80 din.jeftinije nego 2 pakovanja upakovana zajedno na kojima pise akcija i smanjene cene.U principu treba imati vremena i ulaziti u vise prodavnica jer samo na 1 artiklu moze da se ustedi od 100 din.do 600 - 700 din.Npr. u DM neseser Dove kosta 1700 din. a u Liliju 1100 din.sto nije mala razlika .Da nezamaram o hrani i ostalim stvarima hemija .lekovi itd.

Bane

Zasluzujemo da nas varaju trgovci jer smo uglavnom lenji, ne bunimo se,neorganizovani smo, nezainteresovani i cesto neobavesteni.

special image