• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petina svađa na poslu - zbog klime!

Petina svađa na radnim mestima tokom leta vodi se zbog temperature hlađenja radnih prostorija. Problem je i kad ima i nema klime. Međunarodne zdravstvene organizacije ističu da najviša temperatura na radnom mestu ne sme prelaziti 24 stepena Celzijusa.

Radna produktivnost zbog visokih temperatura može pasti za četvrtinu, rezultat je istraživanja koje je preneo portal za ljudske resurse Personnel today.

Kad je kompanija za zapošljavanje Ofis enđels na uzorku od 1.500 osoba pokušala da sazna letnje radne uslove, čak 78 odsto ispitanih istaklo je nezadovoljstvo radnom sredinom koja guši i samu sposobnost odrađivanja posla. Između ostalog, u istraživanju otkriveno je da 35 odsto britanskih firmi nema klima uređaje već se pouzdaju u ventilatore i provetravanje prostorija.

Gotovo petina svađa na radnim mestima vodi se zbog temperature hlađenja, jer mnogi podešavaju klime na maksimalnu snagu što, može samo rezultirati zdravstvenim tegobama. Četiri petine zaposlenih izjavljuje da se ne može koncentrisati na posao ako je temperatura viša od uobičajene.

Od njih čak 62 posto priznaje da u tim uslovima uobičajene poslove obavljaju za oko četvrtinu vremena duže. Inače, međunarodne zdravstvene organizacije ističu da najviša temperatura na radnom mestu ne sme prelaziti 24 stepena Celzijusa.

Stres, prema istraživanjima, pogađa svakog petog britanskog radnika što tamošnju industriju svake godine staje 3,7 milijardi funti. Iako je stres prouzrokovan brojnim faktorima, talas vrućine sigurno doprinosi njegovom rastu, a samim tim i gubicima u privredi.

Health and Safety Executive (HSE), britanska ustanova koja se bavi poboljšanjem uslova rada, upozorila je da računari i kancelarijska svetla u kombinaciji s višim temperaturama mogu ugroziti radnike. Nisu retki ni smrtni slučajevi zbog toplotnih udara. Tako je 1995. u SAD-u za vreme petodnevnog talasa vrućine broj umrlih skočio za 85 odsto. Najnovije studije pokazale su veliku vezu između visokih temperatura i smrtnosti.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image