• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država odobrila...navalite! (FOTO)

Izvor MONDO/Tanjug

Ne mora više "iz gepeka" ili "na crno". Od početka 2018. godine mali proizvođači mesa i mleka mnogo će lakše prodavati svoje "specijalitete"...

U Sremskoj Mitovici je predstavljen novousvojeni Pravilnik koji, kako je istakao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ima za cilj da malim proizvođačima mesa i mleka omogući napredak i legalan izlazak na tržište.

Reč je o Pravilniku o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti, kao i odstupanjima koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla.

Poručeno je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, po ugledu na propise Evropske unije, donosi propise po kojima se od 1. januara 2018. godine olakšava proizvodnja malim proizvodnim kapacitetima, odnosno smanjuju finansijska opterećenja i administrativne prepreke kroz odstupanje u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata.

Takođe, istaknuto je da se tim propisima omogućava korišćenje tradicionalnih alata, materijala i postupaka za proizvodnju gastronomskih proizvoda, ali i da se podstiče ekonomija na selu kroz valorizaciju povezanosti sopstvene proizvodnje i prerade na gazdinstvu i prodaja malih količina direktno potrošaču.

Nedimović je poručio da danas počinje proces spajanja malih proizvođača mesa i države, jer je, prema njegovoj oceni, sve vreme bilo potrebno da se ljudi koji se bave tom delatnošću uvedu u normalne tokove tržišta kako bi sve funkcionisalo na način na koji to funkcioniše u zemljama EU.

"Do sada smo imali jednu situaciju gde ukoliko želite da se bavite preradom mesa ili preradom mleka, bili ste uslovljeni istim stvarima bez obzira da li imate male količine ili imate hiljade, stotitne hiljada ili tone nečega" rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, uslovi koje su mali i veliki proizvođači morali da ispune sa sa aspekta bezbednosti hrane, bili su potpuno isti.

"Recimo, u Sremskoj Mitrovici postoji velika klanica 'Mitros' i onaj ko je želeo da radi malu preradu, morao je da ispuni apsolutno iste uslove u pogledu objekata, opreme i svega ostalog. To za jednog stočara koji želi da ima svoju malu preradu baš nije moguće realizovati. Jednostavno, mali proizvođači su nailazili na zidove i nisu bili u mogućnosti da kvalitetno nastupe na tržištu", rekao je Nedimović.

On je istakao da je veliki broj malih proizvođača imao problem u delu koji se tiče bezbednosti hrane, iako su možda proizvodili kvalitetnije i bolje proizvode, te da će svi ti problemi nakon dvogodišnje realizacije projekta moći da budu prevaziđeni.

Pored toga u merama ruralnog razvoja za 2018. godinu, nabavka opreme za te objekte će biti subvencionisana od strane države sa najmanje 50 odsto, a u devastiranim područjima gde imamo dosta malih proizvođača sa 65 odsto, dodao je on.

"Subvencionisaćemo sve, od zidanja objekata do nabavke opreme i želimo da tu stvar učinimo dostupnu svima", poručio je ministar poljoprivrede.

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikula

Protivnik sam ove vlasti ali konačno nešto pametno i svi vi kojiste ostavili ovakve komentare negativne niste ni pročitali vest ni razumeli...niko nije reko dase ukida veterinarska inspekcija i daćemo jesti zaraženo meso nego dase ukida niz gluposti koje su razne vlasti donosile kao uredbe,bolje rečeno nepismeni koji su greškom bili na koje kakvim ministarskim mestima i izjednačili velike proizvođače sa malima koji su to radili na tradicijonalni način...

mileva

Niko ne ume da napravi kvalitetan i ČIST KAJMAK. Neće da pokriju kosu, obriju brkove i obuku svaki dan čist radni mantil. Da su u Švajcarskoj i masku bi na nos stavljali.

W

Da niste malo zakasnili gospodo sad ste se setili srpskog seljaka,sad kad ste ga unistili.

special image