• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Balkanska veza: Hoćemo li se naći u Turskom toku?

Izvor MONDO/Tanjug

Energetski analitičari su ohrabreni izjavama iz Moskve - Srbija bi mogla da uveliko reši svoju energetsku sudbinu ukoliko je uključe u veliki projekat, gasovod Turski tok.

Ekonomska novinarka i specijalista za energetiku, Jelica Putniković, ocenila je da je dobro što je lično ruski predsednik Vladimir Putin rekao da se razmatra mogućnost da Srbija bude na trasi Turskog toka.

"To je prva zvanična izjava da će se uopšte gasovod Turski tok pružiti preko Balkana, nadam se preko Srbije, do Mađarske, dalje u Evropu", istakla je Putniković za Tanjug.

Ona navodi da Rusija još nije zvanično donela odluku da će pored ove jedne cevi turskog toga, koja ide za potrebe snabdevanje Turske, biti postavljena cev za snabdevanje Balkana i ovog dela Evrope, koji će biti ugrožen ako prestane tranzit gasa preko Ukrajine.

"Srpski" deo - 2019.

Ističe da je reč o velikoj investiciji, da prvi deo tog gasovoda treba da bude gotov već za tri, četiri meseca, odnosno u martu sledeće godine, dok će se na ceo gasovod Turski tok morati malo da se sačeka. "Taj deo koji se odnosi na nas, on će biti gotov negde do kraja 2019. kada se i završava dosadašnji sporazum, koji je postojao između Rusije i Ukrajine, i u tom smislu to je velika mogućnost za Srbiju da postane zemlja koja tranzitno realizuje ruski gas prema drugim članicama", kaže Nikolić.

Povećanje isporuka Srbiji, što je dogovoreno tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Moskvi, znak da je naša zemlja počela da troši više gasa, nešto više koriste domaćinstva i privreda i dobro je što gradske toplane prelaze sa prljavih energenata na gas koji ne zagađuje životnu sredinu.

Podsetila je da Srbija ima ugovorenu količinu da može da povuče pet milijardi kubnih metara gasa od Gasproma i da se svake godine prave ugovori koliko može povlačiti.

Sporazumom o gasu, koji je Srbija potpisala sa Rusijom tokom posete predsednika Aleksandra Vučića, Srbija postaje i izvoznik gasa, što znači da će naša zemlja naplaćivati takse za isporuku gasa drugima kao zemlja tranzita, što je do sada radila Mađarska, izjavila je danas urednica poslovnog magazina "Biznis", Radojka Nikolić.

Govoreći o ekonomskom delu posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi, Nikolić za Tanjug kaže da se najvažniji deo odnosi na potpisivanje sporazuma u vezi sa gasom.

"Srbija je do sada imala sporazume na osnovu kojih smo mogli samo da budemo uvoznik gasa. Sada Srbija postaje i izvoznik gasa, što automatski znači uključenje Srbije u novi gasovod Turski tok", rekla je Nikolić.

Vučić u Turskoj o Turskom toku (FOTO)

Podsetila je da bi Turski tok trebalo da uđe u Srbiju iz Bugarske, te da su pre pola godina položene cevi ispod Crnog mora za taj gasovod, čime je počela njegova izgradnja.

Takođe, kaže, pre pola godine, početkom jula, potpisan je sporazum sa Majdarskom da može da bude uvoznica ruskog gasa iz Srbije što je, ocenjuje, za Srbiju veoma značajno, jer je zemlja tranzita gasa.

Objašnjava da će takse, koje je do sada naplaćivala Mađarska isporučujući gas Srbiji kao tranzita zemlja, ubuduće naplaćivati Srbija.

Turski tok: Gas će će ići preko Srbije za Mađarsku

"Ali, ne samo što je reč o izvozu gasa za Mađarsku iz Srbije, nego su moguća još najmanje dva kraka. To je izvoz gasa prema Republici Srpskoj i prema Hrvatskoj, a odatle možda i u neke druge evropske zmelje, već zavisi koji je kapacitet gasa", navodi Nikolić.



%MCEPASTEBIN%

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

fićko

...sve zavisi od labavih bugara ako opet pokleknu od gasa nema ništa...ali ne mogu nikako da shvatim krak iz srbije prema hrvatskoj?!?!...jedan krak ide za mađare a drugi za braću iz republike srbske pa odatle za ndh...ne treba da budemo toliko sebični već da pustimo koji evro i za našu braću iz rs...

Jovan Repac Predsednik Plandista

@fićko Ne znam ja da tamo ima Srba, to su za mene sve bosanci, kraj price.

brane121

Ovo bi bila katastrofalna vest za braću hejtere....

special image