• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za akcije prijavljeno 5.055.815 građana

Za besplatne akcije velikih javnih preduzeća prijavilo se 5.066.815 građana.

Za besplatne akcije velikih javnih preduzeća prijavilo se 5.066.815 građana.

Građanima je otvoreno 3.174.811 tekućih računa Poštanske štedionice, istakli su predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Pošte Srbije na konferenciji za novinare.

Konačan broj prijavljenih biće poznat do kraja sledeće sedmice, kada rad budu završile komisije koje na terenu za besplatne akcije evidentiraju nepokretne osobe, tako da se očekuje da će taj broj biti povećan za nekoliko hiljada.

Međutim, konačan broj građana koji će dobiti besplatne akcije biće poznat tek (do kraja godine), kada Agencija za privatizaciju pregleda sve prijave i utvrdi koliko građana ispunjava propisane zakonske uslove.

Za besplatne akcije šest javnih preduzeća na šalterima pošta se od 28. januara do 31. jula u proseku prijavljivalo 27.240 građana, a prosečno vreme prijavljivanja trajalo je manje od dva minuta, ukazali su predstavnici "Pošte Srbije" i Ministarstva ekonomije.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je naveo da je ukupan broj dodeljenih tekućih računa "Poštanske štedionice", građanima koji nisu imali račune 3.174.811, a posebne komisije Pošte na terenu su za akcije evidentirale 55.664 nepokretnih osoba. On je podsetio da su se za akcije prijavljivali i zaposleni i bivši zaposleni u šest velikih javnih preduzeća - Naftnoj industriji Srbije, Elektroprivredi Srbije, "Galenici", "Jat ervejzu", Aerodromu "Nikola Tesla" i "Telekomu Srbija", kojih je evidentirano ukupno 149.776.

Ćirić je objasnio i da je tokom prijavljivanja uočeno da su određene grupe građana diskriminisane, što je posebnim uredbama ispravljeno, tako da je prijavljivanje za besplatne akcije omogućeno i poslovno nesposobnim građanima i onima koji su u dosadašnjoj privatizaciji dobili bezvredne akcije.

Preko staratelja za akcije se prijavilo 3.732 poslovno nesposobnih osoba, kao i 173.058 građana koji su se odrekli do sada stečenih akcija od kojih nisu ostvarili dobit. On je ukazao da će građani najpre u prvom kvartalu sledeće godine dobiti novac od prodaje akcija iz privatizacionog registra od preduzeća koja su do sada prodata na tenderu, a što se tiče šest javnih preduzeća, građani će u narednom periodu od prodaje "Jata" dobiti novčanu naknadu, a od preostalih pet preduzeća akcije.

Ćirić je podsetio da bi u avgustu trebalo da bude izabran savetnik za sprovođenje inicijalne javne ponude (IPO) za "Telekom", posle čega bi strategija sprovođenja IPO trebalo da bude na vladi do kraja godine, a sam IPO da bude sproveden u prvoj polovini 2009. godine, dok bi kupac "Jat ervejza" trebalo da bude poznat do kraja godine. On je naveo da se odustalo od IPO za "Galeniku", već će to preduzeće sledeće godine na tenderu biti prodato strateškom partneru, i to minimalno 70 kapitala, dok će Aerodrom "Nikola Tesla" i EPS takođe biti predmet IPO do kraja 2010. godine.

Generalni direktor "Pošte Srbije" Goran Ćirić je rekao da je najveći broj građana za besplatne akcije u jednom danu evidentiran 31. januara - 131.664, a kada se radi o polnoj strukturi, podaci pokazuju da su među prijavljenima 54,71 odsto žene, a 45,29 odsto muškarci. On je naveo da se na prostoru Kosova i Metohije, u radnoj jedinici "Priština", za besplatne akcije prijavilo oko 75.000 građana.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image