• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kriza privrede u SAD oborila cenu nafte

Sirova nafta je u petak na svetskim berzama nastavila da pojeftinjuje zbog očekivanja da će usporenje privrednog rasta u razvijenim zemljama rezultovati padom tražnje naftnih derivata.

Sirova nafta je u petak na svetskim berzama nastavila da pojeftinjuje zbog očekivanja da će usporenje privrednog rasta u razvijenim zemljama rezultovati padom tražnje naftnih derivata.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u septembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 57 centi, na 123,51 dolar za barel, a evropska "brent" nafta je na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vreme pojeftinila za 1,97 dolara, na 122,01 dolar za barel, prenele su svetske agencije.

"Trgovci sada uglavnom prodaju naftu zbog slabih ekonomskih pokazatelja u SAD. Privredni rast i tražnja nafte usporavaju u SAD, Evropi i Japanu, a previše je optimistično očekivati da će to nadomestiti tražnja sa tržišta u razvoju", izjavio je analitičar tokijskog fonda ASTMAX Tecu Emori.

Američko ministarstvo trgovine je u četvrtak objavilo da je bruto domaći proizvod (BDP) u SAD u drugom tromesečju porastao samo 1,9 odsto uprkos tome što je vlada uvela poreske olakšice radi podsticaja oporavka privrede. Analitičari su očekivali rast od 2,4 odsto.

Kao reakcija na taj neočekivano mali rast BDP oslabio je dolar, što je dovelo do kratkotrajnog rasta cene nafte, ali je zatim cena ponovo pala, iako je dolar oslabio u odnosu na druge valute.

Analitičari to objašnjavaju time što se na uobičajenu uzročno-posledičnu vezu između visokih cena nafte i slabog dolara više ne može računati sa 100-odstotnom sigurnošću.

Pojeftinjenje goriva na američkim pumpama je jedan od znakova pada potrošnje benzina u toj zemlji. Prosečna cena galona (3,8 litara) benzina je pala za 1,7 centi, na 3,909 dolara, pokazali su najnoviji podaci američkog auto-moto kluba AAA.

Cena sirove nafte je na berzi u NJujorku do petka pala za oko 24 dolara u odnosu na rekord od 147,27 dolara od 11. jula.

"Cene će se u narednih šest meseci verovatno spustiti na iznos od 100 do 110 dolara za barel, zato što trenutno na tržištu nema dovoljno osnovnih faktora koji bi doveli do poskupljenja nafte", predviđa Emori.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image