• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekordni profiti banaka u Srbiji

Bankarski sektor u Srbiji u prvih šest meseci ostvario profit skoro jednak profitu ostvarenom u čitavoj prošloj godini.

Dok se u svetu i dalje osećaju posledice velike finansijske krize, banke u Srbiji objavile su rekordan profit, koji je u prvih šest meseci ove godine dostigao oko 20,8 milijardi dinara, što je skoro jednako profitu banaka ostvarenom u čitavoj prošloj godini, objavio danas Internet portal krediti.co.yu.

Profit bankarskog sektora za 12 meseci 2007. godine iznosio je oko 23,5 milijardi dinara, ili oko 300 miliona evra, a ako se ovogodišnji šestomesečni rezultat uporedi sa prvih šest meseci 2007. godine dolazi se do podatka da povećanje profita iznosi 57 odsto.

Inflacija negativno utiče na nominalni rast svih bilansnih kategorija, čineći njihovu vrednost realno nižom od prikazane, a na rezultate banaka uticao je i devizni kurs, na čijim se fluktuacijama moglo odlično zaraditi.

S druge strane, hartije od vrednosti NBS, koje nose izuzetno visoku kamatu, čine profit višim bez ikakvog rizika naplate potraživanja po osnovu tih hartija.

Bankarski sektor u Srbiji sustiže konkurenciju u regionu, a uzrok treba tražiti u prenapregnutoj javnoj potrošnji i sve većem zaduživanju stanovništva "gladnog" potrošnje.

"Tek predstoji ekspanzija stambenih kredita, jer je to proizvod na koji banke sve više usmeravaju svoju pažnju", smatraju analitičari tog Internet portala.

Ukupna aktiva banaka porasla je za prvih šest meseci 7,53 odsto, od čega u poslednja tri meseca 2,08 odsto, i dostigla ukupni iznos od 1.649 milijardi dinara, zaključno sa 30. junom 2008. godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image