• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od danas veće plate i penzije

Izvor MONDO/Tanjug

Penzije će od danas biti povećane za pet odsto. Povećanje plata u javnom sektoru i administraciji.

Plate u javnom sektoru od danas će biti povećane za 10 odsto i za pet odsto u administraciji, a penzije će biti povećane za pet odsto.

"Svi rezultati koji su postignuti prošle godine pokazuju da će ova godina biti još bolja i te rezultate svakako će osetiti i penzioneri, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

"Mi smo uveli pravilo koje nije važilo do 2012. godine. Mi se ne zadužujemo da bismo bilo koga zadovoljili. Želimo da ono što radimo i zaradimo i raspodelimo. Svi rezultati koje smo postigli prošle godine pokazuju da će ova godina biti još bolja i te rezultate svakako će osetiti i penzioneri", rekao je Djorđević za RTS.

Izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu predviđaju da učešće plata i opšteg nivoa države u BDP-u bude sedam odsto, odnosno da učešće penzija u BDP -u bude do 11 odsto.

Povećanje penzija od pet odsto, kažu u vladi, fiskalno je održivo i 86,6 odsto penzionera - sa penzijama do 37.000 dinara imaće penziju veću od one koju su primali pre sprovođenja programa konsolidacije.

Njihovo učešće u BDP-u pašće sa 13 odsto u 2014. godini na 11 odsto u 2019. godini, što je nivo predviđen Zakonom o budžetskom sistemu.

Masa penzija će se povećati 25 milijardi dinara, što iznosi 0,5 odsto BDP-a.

Za povećanje zarada je predviđen iznos od 35 milijardi dinara.

Predviđeno je snižavanje nivoa zarada bez doprinosa na teret poslodavaca do sedam odsto BDP -a, a trenutno je učešće ovako definisanih zarada 8,3 odsto u BDP-u.

Takođe, produžena je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2018. godine.

U novembru smo manje trošili

Komentari 41

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

subotica

A RFZO STO NE DOBI NI JEDAN POSTO POVECANJA OD ODUZIMANJA 10% I OPET NISTA, SMESNO JE KAKO SE NEKIMA DAJE A NEKIMA NE A U NOVINAMA SVI DOBIJAJU, SA OVIH STO PRIMAM 30000 DIN I KREDITOM I DETE I MUZ I PODSTANARI MA LEPOTA ZIVA CCCCCCCCCCC NE SVRSTAVAJTE NAS SVE U ISTI KOS, NEKI JEDVA PREZIVLJAVAJU KAO I OSTALI!!!!!

sombor

gde je republickom fondu za zdravstveno osiguranje povecanje od bar dinar od 2014 kad su oduzeli 10%, jedna velika NULA dosad a i sad!!! nije isto u svim drzavnim firmama

nis

povecanje?! zavisi kako kome, republicki fond za zdravstveno osiguranje nije dobio nista tacnije NULA od smanjenja od 10% dal to bese 2014 cini mi se, pa bilo bi lepo i to spomenuti da vide ljudi da nije to prema svima isto, a sad ovi paketici od po 1000 po detetu su "napredak" s obzirom da ostali dobijaju sve ove godine i paketice i trineste plate i stimulanse.... a da plata SSS je ogromnih 30000 din, toliko o zaludjivanju...

special image