• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crna Gora - zemlja visokog ekonomskog rizika

Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga "Standard end Purs", svrstala je Crnu Goru u ekonomski i kreditno visokorizične zemlje.

Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga "Standard end Purs", svrstala je Crnu Goru u ekonomski i kreditno visokorizične zemlje.

PO S&P Crna Gora je svrstana u Grupu 9 po proceni rizika njene bankarske industrije (BICRA). Ta grupa znači visoki ekonomski i kreditni rizik.

Rejting BICRA pokazuje snagu bankarskih sistema zemalja svrstanih u deset grupa pri čemu su najpouzdaniji bankarski sistemi u Grupi 1, a najslabiji u Grupi 10.

Rizici u Crnoj Gori povećani su zbog znatnog rasta kredita u protekle tri godine, i zbog lošeg finansijskog profila crnogorskih banaka, piše na sajtu agencije za utvrđivanje boniteta.

Istovremeno su na crnogorski BICRA indeks pozitivno uticali stabilan politički ambijent i ekonomski rast, naveo je S&P dodajući da će rast bruto domaćeg proizvoda Crne Gore u 2008. premasiti šest odsto kao rezultat priliva direktnih stranih ulaganja i domaće potrošnje.

Pored Crne Gore, u Grupi 9 su i Nigerija, Kostarika, Gvatemala, Liban i Vijetnam.

Crna Gora se tako našla ispred Ukrajine, koja je u Grupi 10, ali iza Kazahstana u Grupi 8, i jedna je od rizičnijih država u jugoistočnoj Evropi, naveo je S&P.

Agencija S&P je u aprilu revidirala opštu ocenu za Crnu Goru iz stabilne u negativnu, zbog rastuće makroekonomske nestabilnosti.

Istovremeno su Crnoj Gori potvrđeni dugoročni kreditni rejting BB+ (BeBe plus) i kratkoročni B (Be).

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image