• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devizne rezerve u padu, 4. mesec zaredom

Izvor MONDO/Tanjug

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju januara 2018. godine 9,64 milijarde evra, zabeleživši pad četvrti mesec zaredom.

Ukupne devizne rezerve Srbije su za 314 miliona manje nego u decembru, prema preliminarnim podacima NBS.

Izvor: Ilustracija/Mondo

Dinar branjen sa 180 miliona evra

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 882,8 miliona evra i bio je za 569,7 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U januaru je zabeležen nominalan pad (deprecijacija) dinara u odnosu na evro od 0,2 odsto, a NBS je radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 180 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Na ovo smanjenje je u najvećoj meri uticalo vraćanje državnih kredita (neto razduženje države po osnovu deviznih kredita) što je odnelo 61,3 miliona evra, kao i negativan efekat međuvalutnih promena na međunarodnom finansijskom tržištu (141,2 miliona evra), saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (kada se oduzme novac banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) težile su na kraju januara 7,9 milijardi evra, i manje su za 361 milion nego u decembru.

I pored pada, ukupne devizne rezerve su na odličnom nivou. Obezbeđuju pokrivenost novčane mase M1 od 180 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Prilivi u devizne rezerve ostvareni u januaru zaduživanjem države - po osnovu neto prodaje deviznih hartija od vrednosti (veća prodaja od dospeća), izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka (po osnovu novca prispelog za davanje novih kredita), donacija, kao i po drugim osnovima - pokrili su gotovo polovinu odliva po osnovu intervencija NBS prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (neto smanjenje 111,5 miliona evra).

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rene

da je kurs eura jaci imali bi i ih vise u vasoj rezervi a ovako drze ih svako svoje,pa se proracunajte ,koliko se vama isplati.

special image