• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dolar stabilan, akcije skuplje

Na indikativnim valutnim berzama u Evropi pozicije dolara su u četvrtak dodatno stabilizovane, usled pada privredne aktivnosti tokom drugog tromesečja u zoni evra, dok su cene akcija, podstaknute skokom kotacija glavnih sirovina, bile veće nego u sredu.

Na indikativnim valutnim berzama u Evropi pozicije dolara su u četvrtak dodatno stabilizovane, usled pada privredne aktivnosti tokom drugog tromesečja u zoni evra, dok su cene akcija, podstaknute skokom kotacija glavnih sirovina, bile veće nego juče.

Vest da su Nemačka i Francuska u drugom kvartalu zabeležile pad ekonomske aktivnosti od 0,5 i 0,3 odsto, u odnosu na prvo tromesečje ove godine, pojačala je bojazan od izbijanja globalne recesije, jer je juče potvrđeno da je i japanska privreda, u periodu april-jun, bila u silaznoj putanji.

Nemačka agencija DPA je izvestila da je i cela zona evra u proteklom tromesečju "uknjžila" smanjenje privrednog rasta od približno 0,2 odsto, u poređenju sa prvim kvartalom i to se na deviznim berzama odmah osetilo u vidu pojačanog pritiska na tržišne pozicije evra.

Zajednička valuta 15 članica Evropske unije je, doduše, u današnjoj ranoj popodnevnoj trgovini na berzi u Londonu vredela 1,4918 dolara, približno koliko i pre 24 sata, ali je jasno da tržišna klima više nije naklonjena evru kao što je to bio slučaj sve do kraja minulog meseca.

Šef valutnih analitičara poznate banke HSBC Dejvid Blum (Bloom) smatra da će tržišni igrači sada obratiti najveću pažnju upravo na najnovije podatke o privrednoj aktivnosti u zoni evra i da će ta činjenica biti najvažnija za njihovo ponašanje u bližoj budućnosti.

Dolar je osim "čvrstog" kursa prema evru, ojačao na 109,63 jena, 1,8756 za funtu stelinga i 1,0873 švajcarska franaka.

Pokazuje se da u uslovima kad je američka privreda u drugom tromesečju neočekivano zabeležila rast od 1,9 odsto, a ekonomije Japana i zone evra u istom periodu bile vrlo "klecave", tržište ponovo daje prednost dolaru.

Finansijski analitičari iz Londona su juče podsetili da će postojeća velika kamatna razlika između zone evra i SAD "verovatno sprečiti da dođe do naglog slabljenja evra prema dolaru".

Važeća bazna kamata Evropske centralne banke, od 4,25 odsto je više nego dvostruko veća od iste interesne stope Uprave federalnih rezervi SAD, podseća se u izveštaju agencije Rojters.

Na evropskom efektnom tržištu nastavlja se cik-cak kretanje cena akcija, koje su danas uglavnom bile skuplje nego juče, pa je zbog toga i svodni kontinentalni indikator kretanja akcija najlukrativnijih kompanija, FTSEurofirst 300, ojačao na Londonskoj berzi 0,8 odsto, dok je istovrmeno globalni indeks akcija MSCI uvećan skromnije - 0,3 procenta.

Na američkom tržištu cene akcija, u početnim transakcijama na Vol stritu, su takođe uvećane - za 0,3 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image