• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta ispod 114 dolara za barel

Sirova nafta je danas na svetskim berzama pojeftinila ispod 114 dolara za barel, podstaknuta znakovima anemičnog rasta najvećih svetskih privreda i jačanjem dolara.

Sirova nafta je danas na svetskim berzama pojeftinila ispod 114 dolara za barel, podstaknuta znakovima anemičnog rasta najvećih svetskih privreda i jačanjem dolara.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u septembru je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 1,60 dolara, na 113,41 dolar za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno pojeftinila za 1,75 dolara, na 111,93 dolara za barel, prenele su svetske agencije.

"Zabrinutost zbog usporenog privrednog rasta u SAD i Evropi, a čak i u Japanu, ostavlja traga na kretanju cene nafte na tržištu", izjavio je analitičar singapurske konsultantske firme "Pervin end Gerc" Viktor Šam.

Bruto domaći proizvod je u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji pao u drugom tromesečju, dok je Japan ove nedelje saopštio da je u tri meseca zaključno sa junom tamošnja privreda takođe zabeležila sporiji rast.

Nedeljni izveštaj statističke službe američkog ministarstva energetike (EIA) za sedmicu zaključno sa 8. avgustom je pokazao neočekivano veliki pad zaliha benzina u SAD, ali i dalji pad tražnje naftnih derivata.

Ovonedeljno jačanje dolara takođe doprinosi pojeftinjenju sirove nafte. Američka valuta je danas ojačala iznad 110 jena, dok je evro oslabio na 1,4716 dolara.

Cena nafte je pala uprkos nastavku tenzija oko konflikta između Rusije i Gruzije. Britanska naftna kompanija BP je juče saopštila da je ponovo pokrenut transport nafte naftovodom Baku-Tbilisi-Erzurum, koji prolazi kroz Gruziju, ali su dva naftovoda ostala zatvorena - Baku-Supsa i Baku-Tbilisi-DŽejhan.

"Tržište je prosto ignorisalo ovaj problem", kaže Šam.

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image