• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dolar sve jači, evropske akcije pojeftinile

Pojeftinjenje nafte i zlata u petak je, na svetskim deviznim berzama, "odguralo" dolar do novog šestomesečnog rekorda prema evru, dok su evropske akcije bile u silaznoj putanji, pre svega zbog nižih cena niza strateški važnih sirovina.

Pojeftinjenje nafte i zlata u petak je, na svetskim deviznim berzama, "odguralo" dolar do novog šestomesečnog rekorda prema evru, dok su evropske akcije bile u silaznoj putanji, pre svega zbog nižih cena niza strateški važnih sirovina.

Evro je na indikativnoj berzi u Londonu vredeo, tokom rane popodnevne trgovine 1,4739 dolara, ili najniže u minulih pola godine. Istovremeno, zajednička valuta 15 članica zone evra je blago oslabila i prema jenu, funti sterlinga i švajcarskom franku.

Dolar se, istovremeno, razmenjivao za 110,36 jena, 1,0958 "švajcaraca" i 1,8622 za funtu sterlinga. U odnosu na britansku novčanu jednicu "zelena valuta" je trenutno najjača u protekla 22 meseca.

Napredovanje kursa dolara, koje je ove sedmice postalo naročito uočljivo u odnosu na evro, jen, funtu i švajcarski franak, usledilo je i zbog oštrog smanjenja privrednog rasta u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), ne računajući SAD, tvrde analitičari, na čije mišljenje se poziva agencija Rojters.

Pojeftinjenje nafte na manje od 114 dolara po barelu i pad kotacija zlata ispod važne granice od 800 dolara za finu uncu, takođe su bitno uticali na oporavak dolara.

U agencijskim izveštajima sa globalnih finansijskih tržišta i danas se podseća da su sveži pokazatelji stanja zdravlja privreda Japana i zone evra bili razočaravajući pa je i to bio jedan od elemenata koji su uticali na promenu vrednosti kurseva vodećih valuta.

Blag oporavak na evropskom tržištu akcija u samom startu današnjeg poslovanja zamenjen je, tokom kasnije trgovine, novim talasom pojeftinjenja, naročito hartija kompanija iz automobilskog i rudarskog sektora.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 je u podnevnoj trgovini na Londonskoj efektnoj berzi opao 0,1 odsto, na 1.184,41 poen.

Akcije najvećeg evropskog proizvođača automobila "Folksvagena" pojeftinile su 2,7 odsto, a kompanije "Dajmler" 1,2 procenta, nakon što su eksperti "Goldman saksa" snizili procenu finansijskih performansi autoindustrije u zapadnoj Evropi.

Cene akcija vodećih rudarskih kompanija, koje se kotiraju na berzama u Frankfurtu i Londonu, danas su opale između 2,8 i 4,3 odsto, usled promena na valutnim berzama i pojeftinjenja strateški važnih metala i nafte.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image