• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlaže se prodaja RTB Bora?

Izvor MONDO/Agencije

Krajnji rok za raspisivanje tendera za privatizaciju ili strateško partnerstvo za Rudarsko-topioničarski basen Bor, koji je država odredila za kraj marta, najverovatnije će biti pomeren za kraj juna, piše današnja "Politika".

 RTB Bor - odlaže se prodaja Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski
Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski


Prvobitni rok je određen prema memorandumu koji je Srbija potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom posle osme revizije aranžmana.

"U Vladi Srbije, međutim, nezvanično može da se čuje da taj rok, po svemu sudeći, neće biti ispoštovan, a kao novi datum za završetak ovog posla postavljen je kraj juna. Izabran je privatizacioni savetnik, sprema se tenderska dokumentacija i nije realno očekivati da se javni poziv raspiše pre maja", kaže izvor "Politike".

"Dug za RTB dokaz neodgovornosti prethodne vlasti"

Ovo pomeranje rokova, kako kaže, poslednica je isključivo proceduralnih razloga.

Agenciji beta danas je u kabinetu premijerke Ane Brnabić rečeno da postupak privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor teče po utvrđenoj dinamici, a ishod privatizacije biće objavljen u prvoj polovini ove godine.

Kako navode, realizacija i zatvaranje transakcije se očekuje do kraja godine.

Naglasili su da Vlada Srbije i nadležni resori rade najbrže što mogu kako bi efikasno i kvalitetno taj proces priveli kraju.

"Imajući u vidu veliki strateški značaj RTB Bor, koji se trenutno formalno nalazi u UPPR-u (Unapred pripremljeni plan reorganizacije), kao i veoma kompleksnu strukturu te transakcije, odnosno privatizacije, svaka brzopletost bi samo mogla da naškodi", navode u kabinetu premijerke.

Finansijski izveštaj o poslovanju za 2017. još nije objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, ali u RTB Bor kažu za "Politiku" da posluju pozitivno i da su lane ostvareni poslovni prihodi bili 302 miliona dolara, a rashodi 218 miliona dolara.

Dobit je bila pre oporezivanja 84 miliona dolara, a neto dobitak 42, 34 miliona dolara.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno zamolio da predsednik Kine Si Đinping pruži pomoć Srbiji u pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Predsednik zamolio Sija da pomogne oko RTB Bora

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boris

I zašto se onda prodaje nešto nekim strancima, a što pozitivno posluje sa godišnjim prihodom od stotinak miliona dolara?! I za koliko će prodati? Za nekih bijednih 500m, što će strancu da se vrati za pet godina i nakon toga je njegovo džabe. Da ponude cijenu od 20 milijardi $, dobro bih se zamislio da li da prodajem.

special image