• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Vlada stoji iza sporazuma s Rusima

Vlada Srbije stoji iz svih stavova energetskog sporazuma koji je potpisan sa Rusijom, izjavio je premijer Srbije Mirko Cvetković. Za završetak radova na Koridoru 10, uključujući i beogradsku obilaznicu, potrebno oko dve milijarde evra. Država može da preuzme obaveze za finansiranje tog projekta, iz budžeta i međunarodnih kredita.

Vlada Srbije stoji iz svih stavova energetskog sporazuma koji je potpisan sa Rusijom, izjavio je premijer Srbije Mirko Cvetković.

On je novinarima, prilikom obilaska deonice obilaznice oko Beograda, kazao da će se voditi pregovori o sklapanju gasno naftnog aranžmana i prodaji Naftne industrije Srbije (NIS), ali da ne može ništa više o tome da kaže.

Cvetković je dodao da je procena vrednosti NIS-a koja se trenutno radi zbog određivanja tržišne vrednosti te kompanije, potrebna je i da bi građani koji imaju pravo na besplatne akcije znali koliko mogu da očekuju od prodaje NIS-a.

Sporazum o energetskoj saradnji između Rusije i Srbije potpisan je 25. januara u Moskvi. Sporazum je u ime Vlade Srbije potpisao ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice. S ruske strane sporazum je potpisao ministar industrije i energetike Viktor Hristenko.

Energetski sporazum između Srbije i Rusije, koji čeka ratifikaciju Skupštine Srbije, predviđa prodaju 51 odsto NIS-a ruskom Gaspromu ili kompaniji ćerki te firme.

Prema tekstu pratećeg protokola, Gaspromnjeft u NIS treba da investira najmanje 500 miliona evra, a ugovor treba da bude potpisan do kraja 2008.
godine.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je 6. avgusta da će konsultantska kuća Dilojt i Tuš do početka septembra proceniti vrednost NIS-a, kako bi na osnovu toga moglo da se pregovara o ceni sa Rusima.

Dilojt i Tušu će za taj posao biti plaćeno 480.000 evra.

Prema rečima Dinkića, knjigovodstvena vrednost kapitala NIS-a u 2007. godini bila je 1,2 milijarde evra, a tržišna vrednost nikada nije utvređena.

Cvetković je izjavio je da je za završetak radova na Koridoru 10, uključujući i beogradsku obilaznicu, potrebno oko dve milijarde evra.

Cvetković je rekao da država može da preuzme obaveze za finansiranje tog projekta, iz budžeta i međunarodnih kredita.

Prema njegovim rečima, za završetak Koridora 10 do 2011. godine potrebno je oko 1,3 milijarde evra za deonice do makedonske i bugarske granice, za autoput od Subotice do Novog Sada potrebno je od 150 do 200 miliona evra, a preostali novac je za beograsku obilaznicu.

Cvetković je naveo i da su u toku pregovori sa konzorcijumom Alpine i Pora oko sporazumnog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Premijer je naglasio da ne može da kaže više detalja o tim pregovorima, ali je izrazio očekivanje da će sve biti završeno na obostrano zadovoljstvo.

"Izgradnja Koridora 10 je u centru angažovanja vlade pošto je putna infrastruktura ono što nedostaje Srbiji, a nužna je i za priliv stranih investicija i podizanje atraktivnosti zemlje", naveo je Cvetković.

Naglasio je da se za finasiranje radova u ovoj godini koriste sredstva koja su već određena budžetom a deo novca biće prebačen iz projekata Nacionalnog investicionog plana koji kasne sa realizacijiom.

"Intenzivniji razgovori o obebeđivanju novca od inostranih kreditora očekuju se od kraja godine", kazao je Cvetković.

Premijer je uputio apel poslanicima Skupštine Srbije da prekinu opstrukciju rada i pomognu da se ratifikacije ugovora o već odobrenim kreditima za infrastrukturne projekte što pre obave.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić tokom treće posete gradilištu beogradske obilaznice u poslednjih 10 dana ponovio je da će radovi na deonici četiri od Ostružnice do Orlovače, koja će spojiti Koridor 10 i Ibarsku magistralu, biti završeni do 1. oktobra.

Pomoćnik generalnog direktora Puteva Srbije Slavoljub Tubić izjavio je da bi do kraja godine trebalo da budu završeni pregovori sa Evropskom investicionom bankom o kreditu vrednosti 120 miliona evra, koji bi se koristio za radove na sektorima pet i šest.

Tubić je dodao i da je postignut dogovor s kompanijom Štrabag da 1. septembra počne radove na avalskom kružnom putu, koji će omogućiti da vozila sa obilaznice nastave do naplatne rampe "Bubanj potok" na autoputu Beograd-Niš.

Novinari su sa premijerom, ministrom za infrastukturu i ministarkom za Nacionalni investicioni plan Vericom Kalanović imali priliku i da prisustvuju postavljanju 130 tona teškog nosača na vijaduktu.

Izgradnja beogradske obilaznice počela je 1990. godine, a palnirano je da bude završena do 2011. godine.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image