• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skok: Plata nam porasla 50 evra!

Izvor MONDO/Agencije

Prosečna neto zarada u Srbiji u januaru ove godine bila je 50.048 dinara i, izrađena u evrima, beleži veliki skok u odnosu na isti mesec prošle godine, kaže statistika. Državne plate za petinu veće nego kod privatnika.

Plata je u neto iznosu nominalno (bez uticaja inflacije) veća 7,2 odsto u odnosu na januar 2017. godine, a za 5,2 odsto realno, dok je prosečna bruto zarada nominalno veća za 6,8 odsto a realno za 4,8 odsto.

Kako je navedeno iz Republićkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u januaru 2018. godine iznosila je 422 evra, a u isto mesecu prošle godine 376 evra.

Plata izgleda visoka ali više od četvrtine zaposlenih, tačnije 28 odsto, prima platu u rasponu od 25.000 do 30.000 dinara.

SUROVA ISTINA: Medijalna vs Prosečna plata

Kako "laže" prosečna plata pokazuje sledeći primer. Da bi "prosečna" (tj. aritmetička sredina) plata zaista nešto značila a seriji iznosa na koji se gleda ne bi smelo da bude drastičnih odstupanja. Ali, u kapitalističkom svetu normalno je da u istoj firmi imate direktora sa milionskom platom i radnika na minimalcu. Računica je sledeća: ako u firmi od 100 zaposlenih generalni direktor ima platu 20.000€ (da, i toga ima u Srbiji), još tri direktora po 5.000€, deset menadžera po 1.000€, a još 20 najboljih radnika po 800€, i ostalih 56 "minimalac" od po 200€ - znate li koliki će biti "prosek"? Pa prosečna plata, koja nam je dosad statistički servirana, ovde je -772€. A najveći deo zaposlenih prima više nego tri puta manje od toga, pa je najčešća (medijalna) plata - minimalac.¶

U obračunu prosečne zarade u januaru ove godine Zavod za statistiku je koristio novu metodologiju, tako da sada imamo i medijalnu zaradu - iznos plate koja nije varljiva aritmetička sredina plata, već je prava "srednja" plata (iznos od koga ima jednak broj manjih i većih isplaćenih plata).

Medijalna neto zarada iznosila je za ovaj januar 38.721 dinar, dok je medijalna bruto zarada iznosila 53.276 dinara.

Dve trećine zaposlenih, 67,3 odsto, ima zaradu manju ili jednaku prosečnoj, rečeno je na konferenciji za novinare, na kojoj su prvi put predstavljeni rezultati u skladu sa evropskom metodologijom.

Kako je ukazao direktor RZS Miladin Kovačević, modalna neto zarada je tačka oko koje je koncentrisano gro zarada i ona u Srbiji iznosi - 26.312 dinara.

Medijalna neto zarada je iznos ispod kojeg je polovina svih zarada i iznad kojeg je druga polovina i ona iznosi 38.721 dinar.

DRŽAVNI POSAO - PLAĆENI POSAO

Druga novina je što sada znamo kolike su plate (u proseku) onih na "držanim jaslama" a kolike u privatnom sektoru.

Prosečna neto zarada u januaru za one koji rade za državu, u javnom sektoru, iznosila je 56.585 dinara, a bruto zarada 78.582 dinara.

Za zaposlene kod privatnika, prosečna plata je 46.681 neto i 64.394 bruto. To znači da je plata koju poreski obveznici obezbeđuju državnim službenicima i dalje za više od 20 odsto veća nego ona koji oni sami dobijaju kod privatnih gazda.

Rast je veliki čak i u odnosu na decembar, mesec u kome se isplaćuju bonusi ("trinaesta plata") - januarska je veća za 2,7 odsto, a realno za 2,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Prosečna bruto zarada (sa porezima i doprinosima) iznosila je 69.218 dinara, što je nominalno povećanje u odnosu na decembar 2017. godine od 2,2 odsto, a realno 1,9 odsto.

Prosečne plate u regionu: Evo gde je Srbija

Zaposlenim u radnom odnosu prosečna neto zarada je bila 50.328 dinara, a bruto zarada 69.581 dinar, dok je za radnike van radnog odnosa (ugovor o delu, i sl.) prosečna neto zarada bila 33.155 dinara, a bruto zarada 47.304 dinara.

Prosečna neto zarada zaposlenih u pravnim licima (kompanijama i firmama) iznosila je 52.959 dinara, a bruto zarada 73.157 dinara.

U preduzetničkim radnjama prosečna zarada je bila 27.305 dinara, a bruto zarada 38.444 dinara.

"BLIZU 500 EVRA U PROSEKU"

Nova metodologija zasniva se na podacima Poreske uprave i prvi put obračunava zarade za referentni mesec, odnosno sve uplate u tom mesecu.

Kako je rečeno, obuhvat za obračun zarada je sada 1,75 miliona zaposlenih u Srbiji, od čega trećina u javnom sektoru.

Kovačević je rekao da do sada obuhvat nije bio potpun, jer je rađen prema uzorku pravnih lica i račun zarada u Srbiji nije bio tačan.

"Ono što ljude zanima, perspektiva kretanja zarada, ne može se savršeno prognozirati, ali ako se uzme najverovatniji scenario i rast od 8,6 od polovine prošle godine primenimo na celu ovu godinu, sa sadašnjih 50.000 stigli bismo do proseka od 59.000 dinara, rekao je on, napominjući da bi to značilo da bismo skoro dostigli 500 evra. Tu pretpostavljamo da bi se dinamika zarada održala i da će kurs biti stabilan - oko 118 dinara za evro" rekao je direktor RZS Miladin Kovačević.

Komentari 99

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Владо

Јел он нормалан, па људи раде за 35 хиљаса са уплаћеним превозом и топлим оброком.

Coa

Zanimljivo moja plata u posti vec 3 god 36000.

играч кола

ИМА ЛИ ИКО ДА ЈЕ ПРОЧИТАО ТЕКСТ? Пише и колико људи прима мање од просека, и колика је медијална плата. Само треба да се чита, а не да се опали по аутоматизму. Зато и радите за 200 евра, не знате ни да читате.

special image