• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMT: Indijci vraćaju srpski ponos, ali ne na NBG

Izvor Tanjug

Kompanija "Tafe" iz Indije, zemlje u koju so svojevremeno prodali licencu za proizvodnju, sada dolazi da Srbiji "vrati" traktor - i to produkcijom 5.000 komada godišnje, koje će praviti 800 naših ljudi.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je taj veliki dil ugovorio na poljoprivrednom sajmu u Indiji u novembru, izjavio je danas da ima prostora za zapošljavanje i više ljudi, kada fabrika koja je kupila srpski brend IMT, intelektualnu svojinu, na loakcija u Jarovcu kod Sečnja, napravi svoj pogon na mestu gde je nekad bila fabrika za proizvodnju prikolica za traktore.

Selidba s Novog Beograda

Sama fabrika seli se sa Novog Beograda, gde je industrijska zona koja je obuhvatala IMT, IKL i obližnji Zmaj i Teleoptik, odavno ustupila mesto stambenim naseljima, poslovnim zgradama i šoping molovima. "Tako da priče koje čujem po medijima i društvenim mrežama, kako je prodata lokacija na Novom Beogradu, ne stoje. Lokacija nije prodata, ona ostaje u stečajnoj masi i biće posebna procedura za nju i građani treba da budu bezbrižni", rekao je Nedimović.

Tafe je najvio ambiciozan plan, da će kooperante tražiti u Srbiji, ali i izlazak na druga tržišta, a već sledeće nedelje u Jarkovac dolaze indijski inženjeri.

U ovom trenutku naša ideja je da obnovimo proizvodnju traktora IMT, kaže ministar poljoprivrede.

"Ono što je dobro Tafe ima istu proizvodnu platformu koji je imao IMT, platformu (britanskog, pa američkog) Fergusona, mislim da smo na dobrom putu", istakao je Nedimović.

Zemljoradnici, prema njegovim rečima, mogu da očekuju jeftinije traktore.

"To su traktori od 25 do 75 konjskih snaga koji su jeftiniji, prijemčiviji za naše ljude, a doći će i do razvijanja servisnih centara. Potrebno nam je da obnovimo čitavu mehanizaciju", rekao je Nedimović.

Ono što je važno i suština priče je potražnja za traktorima na prostoru čitave jugoistočne Evrope ali i na tržišta koje je Srbija otvorila, Rusije, Turske, dakle, mnogo je zemalja u igri koji potražuju ovu vrstu robe, rekao je Nedimović.

IMT prodat Indijcima, u maju prvi traktor?

Prošle godine imali u Ministarstvo poljoprivrede za podsticaje iz državnog budžeta stiglo je 2.300 zahteva za kupovinu traktora.

Ode IMT na doboš - za 555.000 €

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran bl

Mi moramo prodati licencu indijcima da bi oni dosli kod nas i otvorili fabriku? Oni imaju racuna kupiti nasu licencu,otvoriti fabriku i zaposliti 800 ljudi a Srbija nema??!

special image