• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada: Penzije od oktobra veće 17 odsto

Vlada Srbije donela Uredbu o vanrednom povećanju penzija za 10 odsto, povećala ovogodišnji budžet za obilaznicu oko Beograda. Bivši ministri vratili stanove, a nije raspravljano o koncesiji za autoput.

Vlada Srbije donela je Uredbu o vanrednom dodatnom povećanju penzija za 10 odsto uz redovnih 7 odsto, ali je i povećala ovogodišnji budžet za obilaznicu oko Beograda.

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare posle sednice da u tu povišicu ulazi vanredno povećanje penzionerskih primanja za oktobar od 10 odsto i redovno usklađivanje penzija za rastom inflacije i plata za sedam odsto.

Prema njegovim rečima, za redovno i vanredno povećanje penzija do kraja godine u budžetu će biti potrebno 7,5 milijardi dinara i taj novac je obezbeđen u budžetu. Isplata oktobarskih penzija obaviće se u novembru.

Uredba o vanrednom povećanju penzija rezultat je određenog kompromisa, rekao je Krkobabić i precizirao da njegov zahtev da se povećanje od 10 odsto primeni od septembarskih penzija nije mogao da se realizuje jer nije bilo para u budžetu.

Sa novom povišicom penzije će dostići 59 odsto iznosa prosečne plate u Srbiji, čime se skoro ispunjava zakonska obaveza da prosečne penzije ne mogu biti manje od 60 odsto prosečnih plata.

"To je prvi korak u postepenom dostizanju cilja da prosečna penzija bude 70 odsto prosečne plate", rekao je Krkobabić i dodao da su pripremljene izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje bi trebalo da stupe na snagu 1. januara 2009. godine.

Tim zakonom će, kako je rekao, biti obezbeđeno da do polovine sledeće godine penzije dostignu 65 odsto iznosa prosečnih palata, a do kraja 2009. godine i 70 odsto plata.

Na pitanje novinara kada će početi isplata penzija u celini, jednom mesečno, Krkobabić je rekao da će do kraja godine biti preciziran datum kada će početi takva isplata.

Kako je dodao, pre toga će biti anketirani i penzioneri kako bi se utvrdilo da li im više dogovara isplata penzija iz jednog ili dva dela.

Vlada je odlučila i da se poveća budžet za obilaznicu oko Beograda za 400 miliona dinara, pa sada iznosi 3,1 milijardu dinara.

Kako se navodi u saopštenju sa sednice Vlade, za obilaznicu je bilo namenjeno 2,7 milijardi dinara iz Nacionalnog investicionog plana, ali je doneta Odluka o preraspodeli budžetskih sredstava za NIP za 2008. godinu.

Prema navodima medija, Vlada je razmatrala povećanje sredstava namenjenih za obilaznicu da bi izmirila dugove prema izvođačima radova.

Bivši ministri iselili su se iz službenih stanova koji su im bili dati na korišćene, potvrdio je Krkobabić koji je rekao da je Vlada naložila Direkciji za raspolaganje imovinom da sačini spisak svih raspoloživih stanova i poslovnog prostora i da im tu evidenciju dostavi.

Dodao je da je obavešten da su službene stanove napustili svi bivši ministri među kojima i Predrag Bubalo.

Službeni stanovi biće dodeljeni novim funkcionerima.

Vlada Srbije na sednici nije raspravljala o raskidu ugovora o koncesiji Horgoš-Požega sa konzorcijumom Alpina-Porr.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image