• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija baš mala, hoće li pojeftiniti krediti

Izvor MONDO/Agencije

Potrošačke cene u Srbiji su porasle u martu u proseku za 0,1 odsto u odnosu na februar, dok su u poređenju sa istim mesecom 2017. godine povećane za 1,4 procenta.

Inflacija je u martu porasla za 0,8 odsto u odnosu na decembar, prema saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

U martu su na mesečnom nivou poskupeli hrana i bezalkoholna pića za 0,5 odsto, zdravstvo 0,4 posto, kao i alkoholna pića i duvan, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana, restorani i hoteli i obrazovanje za po 0,2 procenta.

Izvor: Ilustracija MONDO

Rast cena "podbacio"

Usporavanje inflacije u protekla tri meseca bilo je veće od očekivanog i međugodišnja inflacija je u martu iznosila 1,4 odsto, što ukazuje da su inflatorni pritisci dodatno sniženi. Niske inflatorne pritiske potvrđuje i kretanje bazne inflacije, koja je u martu usporena na 0,8 posto međugodišnje, što je njen najniži nivo otkada se inflacija meri promenom indeksa potrošačkih cena. Izvršni odbor je istakao da će se, prema projekciji, inflacija i narednih meseci zadržati oko tekućeg nivoa, dok se približavanje centralnoj vrednosti cilja očekuje u toku naredne godine, čemu će doprineti i rast domaće tražnje.

Rast cena od 1,0 odsto zabeležen je i za stan, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva, dok su su pojeftinili rekreacija i kultura za 1,5 procenata, transport za 0,2 i komunikacije za 0,1 procenat.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Zbog niske inflacije, koja je ispod ciljanog koridora (3%, uz odstupanje plus/minus 1,5%), srpska centralna banka je smanjila svoju osnovnu kamatnu stopu.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) smanjio je na današnjoj sednici referentnu kamatnu stopu na 3 odsto. To bi moglo da znači da se dobija prostor da pojeftine dinarski krediti komercijalnih banaka. Za one izražene u evrima, merodavna je druga kamatna stopa - euribor.

Doneta je i odluka o suženju koridora kamatnih stopa sa plus/minus 1,5 na plus/minus 1,25 procentnih poena, što znači da je kamatna stopa na depozitne olakšice ostala nepromenjena, navodi se u saopštenju NBS.

Pri donošenju takve odluke, Izvršni odbor je procenio da očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, pružaju mogućnost za dodatno ublažavanje monetarne politike.

Inflacija u Srbiji evropskih 1,5 odsto

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetskih cena primarnih proizvoda, kao i da je neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje prisutna po osnovu monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, kao i odnosa njihovih valuta.

Iako je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda i dalje volatilno, u narednom periodu se ne očekuje njihov znatniji rast.

Otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja je povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period, poručuju iz Izvršnog odbora NBS, čija će se naredna sednica o referentnoj kamatnoj stopi održati 10. maja.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image