• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POTVRĐENO: Oboren kredit u švajcarcima

Izvor MONDO/Tanjug

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda o raskidu ugovora o dugoročnom stambenom kreditu indeksiranom u švajcarskim francima, saopštilo je Udruženje za zaštitu korisnika finansijskih usluga Efektiva.

 Krediti u švajcarcima - oboren kredit - apelacioni sud Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Izvor: MONDO/Milutin Vujičić


Po toj presudi, nakon raskida ugovora, korisnik banci duguje 3,8 miliona dinara umesto 9,5 miliona koliko je bilo predviđeno planom otplate, pa je korist za tužioca evidentna, navodi se u saopštenju.

Presudom su konstatovani uslovi za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, a koje se tiču enormnog skoka kursa franka u odnosu na dinar i evro, ali i zbog bolesti dužnika, u ovom slučaju.

Prema faksimilima rešenja Apelacionog suda iz Novog Sada koje je medijima prosledila Efektiva, banka je klijentu pustila u tečaj stambeni kredit u iznosu od 5,69 miliona dinara u oktobru 2008. godine. Mesečna rata otplate kredita je u početku bila 34.000 dinara, da bi u jednom trenutku dostigla 82.000 dinara.

Sud je u obrazloženju odluke naveo da iz utvrđenih činjenica nesumnjivo proizilazi da je od zaključenja ugovora pa do podnošenja tužbe došlo do promenjenih okolnosti - rasta CHF valute, nastupanja bolesti kod korisnika kredita i otežanog ispunjavanja njegovih obaveza, čime su se "ispunili uslovi propisani odredbom 133 Zakona o obligacionim odnosima za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti".

OBOREN kredit u švajcarcima!

Takođe, konstatovano je narušavanje načela jednakosti uzajamnih davanja sadržano u članu 15 Zakona o obligacionim odnosima, kao i nedovoljna informisanost korisnika u predugovornoj fazi o svim rizicima podizanja kredita indeksiranog u švajcarskoj valuti.

Iz Efektive podsećaju da je nedavo doneta i jedna odbijajuća presuda na Apelacionom sudu u Beogradu, uprkos prethodnoj odluci Vrhovnog suda kojom se ista takva presuda ukida u delu za raskid ugovora i vraća na ponovno odlučivanje, čime, kako ocenjuje ovo Udruženje "sudije beogradskih sudova (Viši i Apelacioni sud) zapravo jedini u Evropi smatraju da su CHF krediti potpuno zakoniti".

Beograđanin pobedio banku u sporu oko kredita

U saopštenju Efektive se takođe podseća na iskustvo zemalja u regionu - na presude i Sloveniji i BIH o apsolutnoj ništavosti takvih ugovora, na tri presude Evropskog suda pravde koji je poništio valutnu klauzulu ovih kredita, kao i na zakone o konverziji koji su doneti u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Mađarskoj.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Khm Khm

Ova presuda suda je skandal. Sta ce onda ljudi koji su uzeli kredit u evrima? Onda i oni imaju pravo na odstetu! Ovi koji su uzimali u svajcarcima po nizoj kamati, koja nije bila fiksna, manje su placali, plus sad ce opet! Tada im je bilo dobro da placaju manje.

Dragorad

Pomozimo stranim bankama koje finansiraju zapadnu demokratiju da još jače bombarduju siriju irak i ostale zemlje prema nama neprijateljski orijentisane tako što presudimo u korist njihovih banaka a na štetu svog naroda.

Bla bla

S obzirom da su banke lešinari itekako mi je milo što je sud presudio u korist dužnika, da malo i banke osete na svojoj koži kako je to kad ih neko odere. Ali šta ćemo sa ljudima koji su uzimali kredite koji su vezani za evro, znam ljude koji kada su uzeli kredit trebali da vrate 17500 evra (prevedeno u dinare tada je bilo otprilike 1200000). A kako se stalno menja kurs evra (naviše) oni sad ispada da moraju da vrate preko 2000000 dinara. Da li i oni mogu da tuže banku? Ipak i oni su itekako oštećeni.

special image