• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dalje slabljenje evra i evropskih akcija

Evro se danas povukao u odnosu na dolar, a oslabile su i evropske akcije.

Evro se danas povukao u odnosu na dolar posle izjave predsednika Evropske centralne banke Žan-Klod Trišea da je zona jedinstvene evropske valute u fazi slabe privredne aktivnosti i da je povećan rizik od recesije u regionu, što povećava izglede za smanjenje kamatnih stopa.

Zajednička evropska valuta je zadržala trend slabljenja nakon što je ECB danas zadržala baznu kamatnu stopu na sedmogodišnjem maksimumu od 4,25 odsto, što su analitičari i očekivali.

Oni, međutim, prognoziraju da će ta banka u prvoj polovini iduće godine smanjiti stopu na 3,75 odsto, jer evropska privreda nastavlja da slabi.

Bojazan da će usporavanje privrednog rasta i više cene goriva umanjiti zaradu proizvođača robe široke potrošnje potisnula je vrednosti većine akcija u Evropi, dok su akcije u Aziji oslabile četvrti dan uzastopce.

Evro se sredinom poslovanja u Londonu povukao na 1,4470 dolara, sa jučerašnjih 1,4498 dolara u Njujorku.

Jedinstvena evropska valuta je potonula oko devet odsto prema dolaru od 15. jula, kada je odskočila na rekordan maksimum od 1,6038 dolara.

Evro je ugovaran danas i po 156,80 jena, prema 157,01 jen juče.
Tehnički analitičari ukazuju da bi evro u narednih nekoliko dana mogao oslabiti na 1,4360 dolara, budući da je njegova prosečna cena u poslednjih 200 dana počela da se smanjuje.

Na efektnim berzama su slabljenje indeksa Dau Džons stoks 600 limitirali jačanje akcija "Unilevera" za 6,4 odsto nakon što je ta kompanija imenovala novog izvršnog direktora, kao i poskupljenje akcija naftne kompanije BP za 3,8 odsto posle razrešenja nesporazuma s partnerima u ruskom zajednickom naftnom preduzeću TNK-BP.

Stoks 600 je u Londonu oslabio 0,1 odsto, na 285,19 poena, prenela je agencija Blumberg.

MSCI vorld indeks se povukao četvrti dan uzastopce, povećavši gubitke u ovoj godini na 17 procenata, kao posledicu "hlađenja" globalne privrede i gubitaka na kreditnom tržištu većih od 500 milijardi dolara.


(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image