• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKO bi ZELEN mogao da bude Zeleni venac FOTO

Izvor mondo.rs

Ekološki centar, hotel, velika garaža i organski restoran s javnim vidikovcem, sve bi to moglo da bude, ili će biti, u ruiniranoj zgradi na udarnom mestu jedne od simboličnih tačaka Beograda - Zelenom vencu. Ali najbolje od svega je...

Najbolje od svega zamišljenog, u danas predstavljenom, idejnom rešenju arihtektonskog tima srpskog ogranka nemačke firme Štatverk (Stattwerk) je što bi u nekadašnjoj zgradi Energoprojekta, (srednjojoj generaciji Beograđani prepoznatljivijoj kao "zgradi Beobanke", a mlađoj kao "kosturu na Zelenjaku"), prestonica ali i Srbija mogla da dobije prvu zgradu sa "živom fasadom".

Za Beograđane: Od garaže do vidikovca

U objedinjenom objektu gradila bi se javna garaža (jedna podzemna i tri nadzemne etaže) sa 514 parking mesta, eko-hab za edukaciju i praktično stručno usavršavanje zauzeo bi četiri sprata. Nadalje, tu bi bio poslovni prostor za ekološke firme i organizacije, kao i apartman hotel sa 70 jedinica, praktično malih stanova površine od 40 do 60 kvadrata. Vrh zgrade bi činio restoran sa organskom hranom i javni vidikovac za Beograđane i njihove goste, izložila je idejni projekat član tima, arhitekta Sara Petrović.

Štatverk planira da preuredi višedecenijsku ruinu i ruglo ovog dela grada u prva srpsku zgradu sa zelenim (biljnim) fasadama, svojevrsnu živu planinu u srcu betonskog velegrada. Ekološki aspekt zgrade ne bi se ogledao samo u fasadi na kojoj žive biljke, već i u energetski optimizovanoj zgradi za koju je predviđeno korišćenje "svega što postoji" - od fotonaponskih ćelija, preko vetrogeneratora do geotermalne energije i razmene toplote u okviru kanalizaionih sistema, najavio je saradnik Štatverka, arhitekta Miodrag Grbić.

I u samom Štatverku priznaju da izgradnji ovog objekta prilaze kao studiji slučaja", svojevrsnom ogledu u kome će se stručnoj i opštoj javnosti prikazati kako funkcionišu svetski već poznati i priznati sistemi primene obnovljivih izvora energije u zgradarstvu, ali i testirati nove tehnologije i inovacije.

Da bi projekat ostvarivao takvu ulogu, međutim, nije dovoljna samo "zgrada Beobanke", koja je sada u vlasništvu firme, već i dve okolne, u kojima su trenutno deo službi EPS-a (u Ulici carice Milice) i Poreske uprave (Ulica Zeleni venac).

Radi se zapravo o jednoj zgradi, koja je svojevremeno Energoprojekt i napravio za svoje potrebe kao arhitektonsku celinu. Čak su i temelji zajednički. Dobili smo zeleno svetlo za ideju da se objekat ponovo objedini, pa čekamo potez nadležnih", rekla je Tamara Marković, saradnik za odnose s javnošću Štatverka.

Ova zgrada više neće biti ruglo Beograda FOTO

Deluje kao naučna fantastika za Srbiju, ali je izvodljivo. Štatverk je projekat procenio na 30 miliona evra, i novac je spreman kako za kupovinu okolnih zgrada, tako i za gradnju.

A gradilo bi se, odnosno preuređivalo, na 30.000 kvadratnih metara korisne površine. Za srpske uslove inovativna zelena fasada bi se prostirala na 2.730 kvadratnih metara, a zelenilo bi preplavilo i krovove objekta - dodatnih 2.600 kvadrata.

Konkurs za Eko-centar na Zelenom vencu

Idejni objekat je tu, novac je spreman, zatražena je lokacijska dozvola (za prvu zgradu, a modularno se dokumenta spremaju i za, nadaju se, druge dve), a da li će Zeleni venac biti ozelenjen na ovaj način u naredne dve ili tri godine sada zavisi od drugih.

"Kada dobijemo lokacijsku dozvolu potrebno nam je tri meseca da prilagodimo planove i još 12 do 15 meseci za gradnju. Mi ne prodajemo projekat dalje, izgrađeni objekat će biti u potpunosti vlasništvo Štatverka", kaže Tamara Marković.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Kako će izgledati zimi kad sve biljke ogole?

tole

A ujutru gomila pticijih .ovana okolo... Divota

neznambogami

@tole Kao da ptice inace biraju gde ce pa kazu> Hmmm, vidi lepa zelena fasada, bas bih mogao ovde da se olaksam pre nego na ovoj zgradi prekoputa :D :D :D :D :D

special image