On je takođe najavio povećanje plata u javnom sektoru i precizirao da će one, u zdravstvu na primer, kumulativno biti veće za 20 odsto nego što su bile 2014. godine.

Razgovara, kaže, sa premijerkom Anom Brnabić o tome da se te stvari dese od oktobra, da se tada sprovede rebalans budžeta, "ali, jedan od najboljih", gde će biti novca da se izdvoji za plate i penzije, ali da će se sve to znati krajem jula, početkom avgusta, nakon što se budu videli parametri rasta.

Vučić je na komentare da MMF traži ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija, ukazao najpre da smanjenje penzija nije ni bilo za najveći broj ljudi, za 61 odsto.

Kako je rekao, po sadašnjem sistemu, uvećanje penzija bi trebalo da bude najveće ove godine, i ako ide na osam odsto na prosečnu penziju od 25.000 iz 2014. onda će ta osoba imati penziju od 29.135 dinara, što je više nego tada, odnosno 16.54 odsto.

MMF za vraćanje penzija, predsednik protiv


"To je 4.200 dinara više mesečno, godišnje oko 50.000 - dve penzije više nego tada", precizirao je Vučić.

Svega 1,7 odsto penzionera imaće za nijansu manje nego 2014. i to za one koji imaju više od 60.000 dinara, dok će 98.3 imati veće nego tada.

undefined Onkologija


Oni koji traže da "idemo u rikverc", a da se vrate najviše penzije, to bi značilo da nemaju nikakvo povećanje oni siromašni i oni sa prosečnim penzijama.

"A mi želimo da drastično povećamo životni standard najsiromašnijih penzionera", rekao je Vučić i naznačio da smatra da je posao pre svega da se zaštite najsiromašniji.

"Ove godine znatno povećanje plata i penzija"


Dodao je da će i sledeće godine biti povećanja kako bi svi imali veće penzije, a dramatično veće najsiromašniji.

Na poređenja ekonomskih pokazatelja sa drugima u regionu, predsednik Srbije je rekao da su naše javne finansije uređene, a da oni koji pričaju o nekim drugim procentima pojedinih u regionu ne uzimaju u obzir niti doznake koje njima stižu iz inostranstva, niti strukturu toga što se tamo radi i ne gledaju prave parametre.

Istakao je da Srbija ima suficit u budžetu, da će nam javni dug ići ispod 50 odsto, da smo smanjili drastično stopu nezaposlenosti i kod nas je najniža...

"Da ljudi razumeju, ta priča da prosečnom penzioneru oduzmemo dve penzije - ja to neću", ponovio je predsednik i dodao da to neće ni vlada i da se neće "otimati" od sirotinje.