• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić: Gasovod do Sofije i pre roka

Izvor Tanjug

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, najavila je da će projekat izgradnje gasovoda Niš-Sofija početi da se realizuje i pre nego što je planirano i istakla da je on značajan, jer će obezbediti sigurnost snabdevanja regiona.

"Preko svojih IPA fondova EU je izdvojila oko 50 miliona evra, a s obzirom na to da je država ostvarila višak u budžetu nakon uspešnih sprovedenih reformi projekat će početi da se realizuje i pre nego sto je planirano", rekla je Brnabić za "Večernje novosti".

Dogovor iz 2017.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i njegova bugarska koleginica Tamenuško Petrova potpisali su u Sofiji početkom 2017. godine Memorandum o razumevanju za izgradnju projekta gasnog interkonekora Bugarska-Srbija. Time su se srpska i bugarska strana saglasile o tehničkim karakteristikama gasovoda, rokovima realizacije i načinu finansiranja projekta povezivanja dva gasovodna sistema.

Ona je ukazala da je realizacija projekta značajna iz vise razloga, a pre svega zato što će obezbediti diverzifikaciju pravaca i izvora uz unapređenje sigurnosti snabdevanja kako Republike Srbije tako i Bugarske i celog regiona.

"Sa druge strane značajno se rasterećuje severni deo gasovodnog sistema, a samim tim povećava se i sigurnost snabdevanja tranzitnog pravca za Bosnu i Hercegovinu kao i buduće snabdevanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije, Makedonije i Crne Gore", naglašava premijerka.

Ona objašnjava da je projekat značajan i zato što pored poboljšanja sigurnosti snabdevanja srpskog tržišta prirodnim gasom i omogućavanja daljeg razvoja distributivne mreže centralne, istočne i južne Srbije, projekat omogućuje integrisanje postojećih i budućih skladišnih kapaciteta prirodnog gasa u jedinstveni energetski sistem.

Gradi se Srpski tok?

"Novosti" napominju da je za ovaj obiman posao EU spremna da izdvoji novac, ali i da će država Srbija morati da obezbedi prolaz gasovodu odnosno da obešteti vlasnike parcela kroz koje će cevi prolaziti.

List navodi da će trasa gasovoda pratiti Koridor 10, jer je to najisplativija varijanta, a od vlasnika parcela tražiće se "službenost prolaza", odnosno biće im isplaćena nadoknada za postavljanje cevovoda.

Procena je da ima oko 2000 katastarskih parcela na teritoriji Dimitrovgrada, Bele palanke, Pirota i Niša preko kojih će prolaziti cevovod.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image