• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradi se Srpski tok?

Izvor Tanjug

Iako još nema zvaničnih potvrda da će biti izgrađen novi gasovod umesto obustavljenog projekta Južni tok, sve više se priča o "Srpskom toku"...

Jedan od signala da će se graditi gasovod kroz našu zemlju je i to što je krajem januara preregistrovana firma Južni tok Srbija u Gastrans.

Gastrans bi trebalo da napravi gasovod kroz našu zemlju kojim bi se transportovao ruski gas iz Turskog toka za potrošače u Evropi, rekla je Tanjugu analitičar za energetiku Jelica Putniković iz Balkanmagazina.

Takođe, jedan od signala u prethodnim periodu, kada se pričalo o tome da neće biti nikakvog tranzita ruskog gasa preko Balkana, da Rusi, ipak, nisu odustali od gasovoda koji bi zamenio Južni tok je činjenica da nije bila ugašena firma Južni tok Srbija.

"Poslednjih dana januara ta firma je preimenovana u Gastrans, što znači da će sada ta novoformirana odnosno novoimenovana firma preuzeti neke poslove koje je trebalo da radi da je građen Južni tok. Da li će ona biti nosilac posla ili će neke druge stvari obavljati... , ali očigledno i u tom formalnom smislu su zadovoljeni uslovi da se počne sa nekim aktivnostima na gradnji gasovoda", rekla je Putniković.

Balkanska veza: Hoćemo li se naći u Turskom toku?

Istakla je da bi gradnja novog gasnog tranzita kroz Srbiju, novim izvorom ruskog gasa - iz Turskog toka, bila nova gasna inekcija za ovaj deo Evrope.

Gastrans u Novom Sadu je društvo sa ograničenom odgovornošću koje će graditi gasovod kroz Srbiju kojim će ruski gas iz Turskog toka od bugarske granice biti transportovan kroz Srbiju do Mađarske.

Firma Gastrans doo je preregistrovano preduće South Stream doo (Južni tok doo), a rešenje o promeni poslovnog imena donela je Agencija za privredne registre 30. januara ove godine, kaže Putniković.

Koja je to dva pitanja postavio Putin? (VIDEO)

Promenjen je datum osnivačkog akta, pa je izbrisano 30. april 2012. godine, a upisan 26. januar 2018.

Takođe, direktori Gastransa su stari - Dušan Bajatović sa srpske strane i Aleksander Siromjatin sa ruske, pošto ta firma ostaje u mešovitom srpsko - ruskom vlasništvu.

Podsetila je da je Južni tok do pre neku godinu bio najavljen kao spas za potrošače gasa na Balkanu, pošto ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine ističe 2019. godine.

Putniković ukazuje na činjenicu da je Turska odobrila da druga cev gasovoda Turski tok prođe kroz turske vode i stigne do turske obale Crnog mora.

"To nam daje nadu da će zaista biti i gradnje nekog gasovoda preko Balkana kojim će gas iz Rusije stizati i do potrošoča u Srbiji, kroz Bugarsku i Srbiju i ići dalje u Mađarsku i Austriju".

Putniković objašnjava za Tanjug da se, prema njenim saznanjima, razmišlja o tome da se iskoristi trasa gasa ranije predviđena za gradnju Južnog toka, što bi značilo da bi kod Zaječara ta cev ulazila u Srbiju.

"Podsetiću da su prošle godine Rusija i Bugarska, a onda i Rusija i Srbija, naš ministar Antić sa predstavnicima Vlade Rusije, potpisao dogovor sa predstavnicima Gasproma da se pravi jedna gasna mapa na teritoriji Srbije, što zapravo podrazumeva infrastrkturu koja će obezbediti da se gas transportuje po našoj zemlji. Ali, da bi uopšte bilo potrebe za jednim takvim transportnim sistemom neophodno je da se obezbedi dotok gasa", rekla je Putniković.

Dodaje da bi Srbija dobijala gas iz druge cevi Turskog toka gasovodnim sistemom koji će tek biti izgrađen, a ići će od gasnog haba na grčko-turskoj granici preko Bugarske do Srbije i dalje u Mađarsku i Austriju, kao i da bi taj gas mogao da stigne i do gasnog čvorišta u Baumgartenu pored Beča.

To potvrđuje i nedavna izjava jednog od visokih predstavnika Gasproma Aleksandra Medvedeva, koji je na prošlonedeljnom skupu u Beču rekao da postoji velika šansa da gas iz Turskog toka stigne do Austrije i Baumgartena.

"Još nije sigurno da li će se ta cev zvati Srpski tok, ali je dobro što se razmišlja o izgradnji gasovodnog sistema kojim će Srbija imati alternativu pravcu snabdevanja preko Mađarske, koja je takođe ugrožena ako ne bude dodatnog transporta gasa i dodatnih cevi. Jer, Mađari deo svojih količina zadovoljavaju iz Austrije, deo iz Ukrajine, ali ti kapaciteti su ograničeni, ne mogu tuda da stižu mnogo veće kolicicne gasa u Mađarsku, kao i u Srbiju".

Napomenula je da Mađari troše sve više gasa, kao što i u Srbiji raste potrošnja gasa.

Prema njenim rečima, novi tranzit gasa kroz Srbiju bi našoj zemlji obezbedio dovoljno gasa za nove privrene aktivnosti, s obizirom da se svi novi investitori interesuju da li će imati obezbeđen energent, a prirodni gas je ne samo energent već često i sirovina u petrohemijskoj industriji.

Srbija je 27. juna 2017. potpisala sa Gaspromom mapu puta za izgradnju gasnotransportnih kapaciteta na svojim teritorijama. U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića taj dokument su potpisali ministar energetike Aleksandar Antić i predsednik Upravnog odbora PAO Gasprom Aleksej Miler.

Srbijagas je tada saopštio da dokument predviđa niz aktivnosti čiji je cilj izgradnja novih gasnotransportnih kapaciteta na teritoriji Srbije.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fac 171

Nemojte,molim vas.Tu će cene da biju samo tako.

Obecanje

Ludom rafovanje, kad bude izgradjen onda cemo da nazdravimo.

special image